• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U danu dobila posao i otkaz

Izvor mondo.rs

Vera Avakimjan spremna je da se odrekne državljanstva ako ne ostvari pravo na rad.

Službenica Nacionalne službe za zapošljavanje u Nišu Vera Avakimjan istovremeno sa rešenjem o vraćanju na posao morala je da potpiše i rešenje o otkazu, sa obrazloženjem da više nema radnog mesta za nju.

Naime, Vera je, sa zanimanjem administrativnog birotehničara, u niškoj filijali Nacionalne službe za zapošljavanje od 2005. godine radila kao telefonista u centrali, ali je u februaru 2010. godine dobila otkaz kao tehnološki višak, iako je samohrana majka i spada u ugroženu socijalnu kategoriju.

Nakon što je Osnovni sud odbio službeni zahtev za poništenje rešenja o otkazu, zatim i Apelacioni sud odbio njenu žalbu sa potvrdom prvostepene presude, vrhovni Kasacioni sud je otkaz poništio i naložio da se ona vrati na rad, sa obrazloženjem da je otkaz bio nezakonit.

Međutim, kada je iz Niške filijale pozvana da se vrati na posao i pomislila da će njeni finansijski problemi zbog kojih je prodala kućne aparate i bila pod velikim stresom biti rešeni, Vera je bila izložena još jednom šoku.

"Jesam dobila otpremninu, ali sam imala i velika kreditna zaduženja. Konačno sam od Vrhovnog suda dobila potvrdu da sam od početka bila u pravu i pomislila da je mojim mukama došao kraj. Pozvali su me na posao, a tamo, umesto da počnem da radim, opet katastrofa! Dali su mi da potpišem rešenje o otkazu jer sada, navodno, za mene ne postoji radno mesto", priča Avakimjan.

Njen advokat Zoran Radojević smatra da je ovakav postupak protivan Zakonu o radu.

"Direktor Nacionalne službe za zapošljavanje nije postupio po presudi vrhovnog Kasacionog suda i umesto da je vrati na rad, dao joj je otkaz. To je nečuveno! Opet smo podneli tužbu za poništaj rešenja, a Inspekcija rada ima mogućnost da obustavi rešenje o otkazu dok se ne potvrdi rešenje", objašnjava Radojević.

Kako je u Nacionalnoj službi za zapošljavanje objašnjeno "Južnim vestima", Vera je prvi otkaz dobila na osnovu Pravilnika o organizaciji i sistematizaciji poslova koji je, u skladu sa Zakonom o određivanju maksimalnog broja zaposlenih u republičkoj administraciji, donet krajem 2009. godine.

"Njime su izvršene organizacione promene u Nacionalnoj službi za zapoošljavanje, te je smanjen broj zaposlenih na neodređeno vreme u svim organizacionim jedinicama Nacionalne službe. Navedenim pravilnikom su ukinuti poslovi telefoniste u Filijali Niš", piše u pismenom odgovoru NSZ.

U njemu je navedeno i da je, posle presude Vrhovnog kasacionog suda, Vera vraćena na rad i priznata joj sva prava po osnovu rada od 2010. godine, zbog čega joj je isplaćena i nadoknada štete u visini "izgubljenih" plata.

Kako objašnjavaju u NZS, njoj je novim rešenjem, u skladu sa Zakonom o radu, ponovo otkazan ugovor o radu i isplaćena otpremnina, jer je odlukom Vlade utvrđeno da broj zaposlenih u NSZ ne može biti veći od 1.804 pri čemu su svi sistematizovani poslovi u niškoj filijali popunjeni.

"Nema slobodnih poslova na koje bi shodno vrsti i stepenu stručne spreme imenovana bila raspoređena", kažu u NSZ.

Vera Avakimjan kaže da će se "odreći srpskog državljanstva ako ne ostvari pravo na rad".

"Ova zemlje me ne zaslužuje! Nisam neradnik! U Elektronskoj, gde sam ranije radila, bila sam izabrana za najboljeg radnika, u Birou sam bila jedina koja je uređivala arhivu zato što sam samo ja to umela i za to sam od Republičke komisije dobila maksimalnu ocenu 10. Počinjem da sumnjam da me sputavaju zato što sam poreklom Jermenka i obratiću se jermenskum konzulatu", kaže Vera.

Protiv Nacionalne službe za zapošljavanje najavljuje i podnošenje tužbe za naknadu nematerijalne štete, pišu "Južne vesti".

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

???

Ima diskriminacije! Iz licnog iskustva znam!

random

zena je potpuno u pravu...

Jermen

@random U pravu zato što smatra da je sputavaju zbog jermenskog porekla? Ne bih rekao da je u pravu. Žao mi je žene i njenog poroda. Ovo je samo jedna od puno mučnih priča ljudi koji će zbog realnog, a neproglašenog bankrota države, ostati bez posla u nekoj od državnih službi. Mora da joj je vrlo teško da hrani dete i sebe, ostvaruje zdravstvenu zaštitu i drugo. Hteli ili ne hteli da priznamo, svi smo prepušteni sami sebi, ovde je na sceni gadna borba za opstanak. Sredstva se sve manje biraju i biće baš teško.

special image