• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Stižu pare iz Emirata za navodnjavanje

Izvor mondo.rs

Razvojni fond Abu Dabija odobrio 200 miliona dolara kredita za navodnjavanje u Vojvodini i Mačvi.

Prvih 200 miliona dolara kredita iz Razvojnog fonda Abu Dabija trebalo bi uskoro da "stignu" u Srbiju.

Polovinu ovog iznosa otplaćivaće Srbija, na ime kredita za razvoj navodnjavanja, a polovinu srpski poljoprivrednici koji će kroz zajam kupovati savremenu mehanizaciju.

Prema rečima Mlađana Dinkića, zamenika predsednika Komiteta za saradnju sa Ujedinjenim Arapskim Emiratima, Fond je Srbiji već poslao predlog ugovora koji naša vlada treba da prihvati, a potom da se ugovor ratifikuje u Skupštini.

"Prva tranša od 100 miliona dolara bila bi korišćena za sisteme za navodnjavanje na 13 lokacija, pre svega u Vojvodini i Mačvi. A prilikom boravka u Abu Dabiju, dogovorena je i tranša od 100 miliona dolara za povoljne kredite poljoprivrednicima širom Srbije", ističe Dinkić.

Vlada Srbije se, sa Razvojnim fondom Abu Dabija, krajem marta, dogovorila o investicijama od 400 miliona dolara. Polovina ove sume je bila namenjena za razvoj navodnjavanja, a ostatak za povoljno kreditiranje poljoprivrednika.

Zajam od prvih 100 miliona dolara iz Razvojnog fonda Abu Dabija biće odobren na 20 godina, pri čemu se prvih pet godina neće otplaćivati glavnica. Kamatna stopa, prema ranijim najavama, biće 2,5 odsto. Ovim kreditom trebalo bi da se 25.000 hektara plodnog zemljišta pokrije najsavremenijom opremom za navodnjavanje.

Dve opštine iz regiona Mačve, Šabac i Bogatić, prve su uradile studije izvodljivosti projekta, tako da bi, prema najavama, četvrtina novca iz prve tranše, oko 22 miliona evra, bila usmerena upravo u ovaj region za navodnjavanje oko 8.000 hekatara, pišu "Novosti".

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Милан

Одлично, још један кредит. Сад ћемо да наводњавамо земљу коју ћемо после да дамо Арапима који су нам и дали кредит. Уместо да су купили земљу и они уложили у наводњавање. Страшно

paja

Još jedno zaduživanje ionako već prezadužene Srbije. Stvarno predivna vest

Патриота

@paja Srbija ne može da napreduje bez zaduživanja i direktnog ulaganja u proizvodnju (industriju) i poljoprivredu. E sad, druga je stvar što ovi nemaju nikakvu ideju gde bi novac mogli da ulože. Samo čekaju da dodje neki strani investitor umesto da država otvori radna mesta i pokrene industriju. S druge strane, poljoprivreda utiče i na inflaciju. Ove godine nije bilo sušnog perioda pa je inflacija stagnirala ili opala. Da je bilo suše, infalacija bi nenormalno rasla. Dobar je ovo potez, podržavam u potpunosti. 13 godina se nije ulagalo u poljoprivredu odnosno sisteme navodnjavanja. Pozdrav

special image