• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Kraj privatizacije 2014. godine"

Izvor MONDO/Agencije

Ministar privrede Saša Radulović izjavio je da novi zakon o privatizaciji predviđa da se restruktuiranje 153 preduzeća završi do 30. juna sledeće godine, a da do kraja 2014. godine bude završen kompletan proces privatizacije u Srbiji.

Radulović je, otvarajući javnu raspravu o nacrtu zakona o privatizaciji i zakona o stečaju, rekao da će posle tih procesa preduzeća, koja ne uspeju da nađu investitora ići u stečaj ili u likvidaciju.

Preduzeća koja nađu investitore nastaviće da posluju bez pomoći države, rekao je Radulović.

"Da bismo imali uspešnu privatizaciju moramo da očistimo preduzeća od dugova, da investitori dođu na zdravo", rekao je Radulović.

On je napomenuo da je ključna mera zakona o privatizaciji konverzija potraživanja u kapital i da će biti očišćeni bilansi i dugovi svih tih preduzeća.

Radulović je rekao da je novoimenovani vršilac dužnosti direktora Agencije za privatizaciju Vida Uzelac prvoklasan državni službenik koji se godinama bori protiv korupcije i da ju je on lično predložio za tu poziciju.

Odgovarajući na pitanje o napisima pojedinih medija o povezanosti Vide Uzelac sa pojedinim tajkunima i političarima, Radulović je rekao da to nije tačno i da je on lično poznaje.

"Ovo je zamena teza i pokušaji udarca na instituciju koja treba da bude oformljena. Iza nje stoji Ministarstvo (privrede), sa Vidom Uzelac i tužilaštvom radim već godinama na najtežim predmetima korupcije", kazao je Radulović novinarima u pauzi javne rasprave o nacrtu novih zakona o privatizaciji i stečaju.

Prema njegovim rečima, isto kao što, kad je Ministarstvo privrede "dirnulo u osinje gnezdo" sprovodeći reforme, Uzelac to radi već godinama, pa se oni koji su direktno pogođeni njenim dobrim radom "bune i prave gužvu oko toga".

"Svakakve stvari se podmeću, vežu je sa raznim ljudima... ona je moj predlog za Agenciju za privatizaciju, mislim da u državi nemamo mnogo službenika tog kvaliteta koji mogu da obavljaju ovako težak posao koji je njoj poveren", ponovio je Radulović.

Vlada Srbije je 14. novembra imenovala Vidu Uzelac za vršioca dužnosti direktora Agencije za privatizaciju, koja je prethodno bila direktor Centralnog registra za hartije od vrednosti. Pre nje, na čelu Agencije za privatizaciju bio je Vladislav Cvetković.

On je ocenio da postoje veliki politički problemi u izboru direktora javnih preduzeća, i poručio je da će to ministarstvo nastaviti da se zalaže za uvođenje korporativnog upravljanja.

Radulović je rekao da nisu napravljeni neki značajniji pomaci kada je u pitanju izbor direktora, osim što se krenulo sa izradom ličnih karata, čije je ocenjivanje u toku.

Njegovo ministarstvo, rekao je, trenutno radi i na izmeni Zakona o javnim preduzećima koji će predviđati licenciranje direktora i članova nadzornih odbora kako bi se uveo red u ta preduzeća.

Na pitanje da li je direktor Srbijasgasa, Dušan Bajatović, dostavio ličnu kartu preuzeća, Radulović je rekao da - jeste, ali da njen kvalitet nije zadovoljavajući.

Dodao je da ovo nije prvi put da se to konstatuje i da im je ministarstvo do sada davalo vremena da to poprave, ali da sada javnost prvi put to saznaje.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

PEĐA

Odavno je nama došao kraj, i to jako tužan.

special image