• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kinezi traže Vršačke vinograde i prete tužbama

Izvor Beta

Kineska kompanija Guan nan zatražila je danas od Vlade Srbije da poštuje zakon i potpiše privatizacioni ugovor o prodaji Vršačkih vinograda.

Na konferenciji za novinare predsednik grupacije Guan nan, Cai Šao Sjong, rekao je da je učešće te kompanije, koja je 26. jula pobedila na tenderu za Vršačke vinigrade, bilo "potpuno legalno od samog početka do kraja" i da očekuje da Vlada Srbije potpiše ugovor s njim.

Kompanija Guan nan pobedila je na trećem tenderu za Vršačke vinograde s ponudom od 5,3 miliona evra.

On je rekao da je u toku privatizacije Vršačkih vinograda kao investitor "doživeo mnogo neprijatnosti" i naveo da je u Ministarstvu privrede Srbije doživeo i poniženje, kada je pokušao da sazna razloge višemesečnog odlaganja potpisivanja ugovora.

Cai je rekao da mu ministar privrede Saša Radulović rekao da nema vremena da ga primi, a da je, na sastanak u Ministarvu privrede, koji je zakazan preko Ambasade Kine, došla jedna činovnica koja ga je izbacila, pošto joj je "ponizno dao vizit kartu".

Otkrivene nepravilnost

Ministarstvo privrede Srbije saopštilo je danas da je utvrdilo brojne nepravilnosti u postupku privatizacije Vršačkih vinograda.

"Bilo je to veliko poniženje za nas", rekao on, ističući da je to doživeo samo u Srbiji, dok ga u drugim zemljama u regionu dočekuju s "ljubaznom dobrodoslicom".

Tu neprijatnost koju je doživeo kineski investitor, potvrdio je savetnik za ekonomiju i trgovinu Ambasade Kine u Srbiji Zo Lijenćiu, koji je rekao da je na taj sastanak u oktobru došla službenica koja nije mogla ništa da kaže o privatizaciji Vršačkih vinograda, već je rekla: "Napolje!".

Predsednik Guan nana je rekao da će u slučaju poništavanja privatizacije, tražiti odštetu od Vlade Srbije i da će otići da investira u neku susednu zemlju gde ga stalno zovu.

Cai je rekao da očekuje da će ga podržati i Vlada Kine ako ne uspe da se sam izbori za svoja prava u Srbiji i dodao da s nestrpljenjem očekuje da vidi kako će srpski premijer Ivica Dačić na samitu u Bukureštu objasniti kineskom premijeru Liju Kećijangu investicionu klimu u Srbiji.

Dačić: Kinezi nisu krivi

Premijer Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da kineski investitor nije kriv za problem oko privatizacije, kao i da bi problem Vršačkih vinograda trebalo rešiti i utvrditi ko je odgovoran. "Bilo nekoliko pokušaja privatizacije i Savet za borbu protiv korupcije je uputio pismo državnim organima", rekao je Dačić dodajući da je vlada prosledila policiji i drugim državnim organima da to istraže. "Tu je problem, što je ta procedura bila takva da je u stvari sve bilo obavljano po zakonu i pravilima koje je postavila Agencija (za privatizaciju), ali cena koja je dobijena je po proceni zaposlenih i svih ljudi tamo niska", istakao je Dačić. On je podsetio da je na to ukazivao i Savet za borbu protiv korupcije navodeći da taj princip, kako sve funkcioniše, treba menjati. "Jer tu onda postoje sumnje u korupciju, da li su to u stvari procesi u kojima unapred znate ko će to da kupi i cena je tako niska. Ali u ovom slučaju mislim da je ovo samo jedna, kako bih rekao, kolateralna šteta u odnosu na sve ono što se tamo odvijalo", dodao je Dačić.

On je rekao da je odlučio da investira u Srbiji u okviru programa kineske vlade koja podstiče kineske firme da dođu u Srbiju i dodao da je njegov cilj bio da od Vršačkih vinograda napravi najveću vinarsku kompaniju u regionu.

Cai je dodao da je Guan nan grupa sa sedištem u Šaosingu, jedna od vodećih azijskih kompanija za proizvodnju tekstila, ali je istakao da uživa reputaciju u još 11 različitih industrijskih oblasti.

Istakao je da je u privatizaciji Vršačkih vinograga poštovao sve zakone i da je u roku uplatio 1,76 miliona evra kao depozit i na racun svoje srpske firme Guan nan doo prebacio sedam miliona dolara potrebnih za kupovinu Vršačkih vinograda.

On je dodao je da je sada taj novac blokiran i da ne može da ga koristi u čekanju razrešenja te privatizacije.

Cai je ocenio da je jedan od razloga što su na tenderu odustali ostali konkurentni to što bi prihodi prema sadašnim kapacitetima od pet do šest miliona litara vina godišanje prihod bio oko tri miliona evra, dok je rashod te kompanije od osam do 10 miliona evra godišnje.

On je naveo da je planirao da u razvoj Vršačkih vinograda uloži mnogo više od ugovorom obaveznih 1O miliona evra i istakao da je samo za pripremu kineskog tržišta za izvoza vina iz Vršca i regiona pripremio budžet od 20 miliona evra.

Advokat Gaun nana Srećko Kopilović je rekao da ne postoji nijedan razlog za poništavanje privatizacije Vrškačkih vinograda i dodoo daje odlaganje potpisivanje privatizacionog ugovor obrazloženo tehničkih razlozima, ali je ocenio da je sada jasno da iza toga stoje druge stvari.

On je podsetio da je Guan nan poziv za potpisivanje ugovora dobio 27. jula i da je poslednjeg dana za potpisivanje tog ugovora, 5. avgusta, odložen.

"Do sada nismo dobili zvanično razjašnjenje, ali smo saznali da se vrši nadzor i da je Ministarstvo uputilo Agenciji za privatizaciju zahtev da poništi privatizaciju Vršačkih vinograda", rekao je
Kopilović i najavio da će Guna nan u slučaju poništavanja koristiti sve pravne mogućnosti i traziti odštetu.

Tagovi

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

ogy

1700 hektara je pod vinovom lozom to je po povrsini na trecem mestu u evropi treba se zapitati koliko je cena realna

bajo

Van pameti je dozvoliti strancima kupovinu zemlje. To je pravi skandal.

xy

Očigledno je da je ponašanje ministra privrede skandalozno. Da je bio neki američki investitor u pitanju imao bi vremena i još bi došao pola sata ranije da Amerikanci ne čekaju pošto su mnogo zauzeti.

special image