• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prvi gas stiže do kraja 2016, kredit povoljan

Izvor MONDO/Tanjug

Zamenik direktora "Gasproma" Aleksandar Siromjatin izjavio da će, do kraja 2016. godine, prvi gas stići do svih potrošača na trasi gasovoda Južni tok.

Na konferenciji za novinare, posle ceremonije početka radova na deonici gasovoda Južni tok kroz Srbiju generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović rekao je da će toj kompaniji biti odobren najpovoljniji mogući kredit.

Siromjatin  je naveo da su krajem 2012. godine krenuli radovi na crnomorskoj deonici gasovoda i da je planirano da u drugom kvartalu sledeće godine bude izgrađena deonica do Bugarske, kako bi do kraja 2015. godine prvi gas stigao do te zemlje.

On je rekao da je u Mađarskoj u toku izbor izvršilaca i projektni radovi, dok je u Sloveniji u toku procena uticaja na životnu sredinu.

"To znači da bi do kraja 2016. godine prvi gas trebalo da dođe do svih krajnjih korisnika", rekao je zamenik direktora Sektora za projekte Gasproma.

Siromjatin je naveo da u ovom trenutku nije potvrđena finansijska isplativost izgradnje kraka ka Makedoniji i prema Kosovu i Metohiji, ali da će, kada bude utvrđena isplativost tog projekta, to pitanje biti razmatrano.

Srećno, poruka na cevima

Direktor Srbijagasa Dušan Bajatović poručio je večeras da Srbijagas, Južni tok i Gasprom mogu garantovati da će se u naredne dve godine okončati posao na izgradnji gasovoda Južni tok kroz Srbiju. On je, prilikom posete Šajkasu, gde se potpisao na čeličnim cevima gasovoda koju su nešto ranije zavarili jedan ruski i jedan srpski varilac i uz potpis napisao današnji datum i poruku "srećno", rekao Tanjugu da je danas veliki dan za Srbiju.

Za izgradnju deonice gasovoda, Gasprom će Srbijagasu odobriti kredit od oko 175 miliona evra uz grejs period do početka funkcionisanja Južnog toka kroz Srbiju, rekao je na istoj konferenciji Dušan Bajatović.

Kamata na taj kredit biće 4,25 odsto, što je najpovoljniji kredit koji se trenutno može dobiti, poručio je Bajatović.

Do kraja decembra ove godine, za deonicu gasovoda kroz Srbiju biće na raspolaganju po 75 miliona evra od Gasproma i Srbijagasa, a u prvom kvartalu 2014 još po 175 miliona evra. Ostalo će biti obzbeđeno kroz projektno finansiranje, objasnio je on.

Kredit će biti bez državne garancije, odnosno biće garantovan zalogom po osnovu dividendi koje će Srbija imati kada deonica Južnog toka u Srbiji bude počela da radi.

Bajatović je naglasio da je danas potpisan samo protokol o finansiranju, a ugovor bi tek trebalo da odobri Vlada Srbije, nakon čega će svi detalji tog ugovora biti poznati javnosti.

U ugovoru o transportu, dodao je, nije ništa menjano jer će, kao što je i najavljeno, Gasprom zakupiti ceo kapacitet gasovoda kroz Srbiju na 25 godina.

Bajatović je rekao i da Ugovor o poveravanju delatnosti od javnog interesa podrazumeva da će sve procedure za sprovođenje projekta biti transparentne, i da će resorno ministarstvo i Vlada Srbije o svemu biti u potpunosti informisani.

"Tender za izvođače radova još nije raspisan, ali biće uskoro i, koliko god to bude moguće, biti uključene srpske kompanije", naveo je direktor Srbijagasa, i dodao da je

Gasprom je Srbiji oprostio oko 50 miliona evra penala za ugovorene a nepovučene količine gasa koji kupujemo iz Rusije, rekao je on.

Kada je u pitanju izgradnja krakova gasovoda ka Makedoniji i Kosovu, još nije doneta konačna odluka o tome, ali je prostornim planom predviđena mogućnost dorade, reklao je Bajatović i podsetio da Rusija nije priznala Kosovo i Metohiju, i da "to neće ni uraditi, i da zbog toga nije moguće potpisivanje međudržavnog sporazuma, jer Gasprom prvo pravi međudržavne sporazume kao osnovu za potpisivanje kasnijih komercijalnih ugovora.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image