• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada prodaje svoj deo Galenike i Politike

Izvor MONDO/Agencije

Vlada Srbije dala saglasnost za pokretanje postupka privatizacije farmaceutske kompanije Galenika i Politike AD. Ministar Radulović kaže da će ove dve kompanije biti restrukturisane.

Na osnovu odluke Vlade Srbije biće objavljeni tenderi za prodaju državnog udela u te dve kompanije.

Ministar privrede Saša Radulović izjavio je danas da će biti doneta odluka o pokretanju restrukturiranja u Galenici i Politici, kako bi se ta preduzeća postavila na zdrave noge.

"Vlada Srbije je donela, u skladu sa Zakonom o privatizaciji, oduku o privatizaciji Galenike i Politike, a uslediće odluka o pokretanju restrukturiranja, kako bi se ta preduzeća oslobodila i da bi se sproveo plan restrukturiranja", rekao je Radulović Tanjugu.

Restrukturiranje je, rekao je, jedini način da se ta preduzeća spasu i postave na zdrave noge, a u skladu sa planom Vlade za sva preduzeća, što sad važi i za Galeniku i Politiku, dodao je on.

Privatizacija ova dva preduzeća biće sprovedena u skladu sa novim Zakonom o privatizaciji, koji bi trebalo da uđe u Skupštinu početkom decembra i da bude izglasan.

"Ni Galenika, niti Politika neće biti privatizovane bud zašto, niti date bilo kome. Nas interesuje brend Politike i njeni proizvodi, kao i budućnost Galenike sa njenim proizvodima", naglasio je Radulović.

On je rekao da neće biti dozvoljeno da neko privatizuje Galeniku samo da bi došao do tržišta u Srbiji, pa da onda ugasi proizvode Galenike i uvede neke druge.

Insistiraće se na planu reorganizacije, a privatizacija će ići ka tome da se sačuva Galenika i da se obezbedi njena dugoročna održivost, istovremeno čuvajući interese i države i samog preduzeća.

"Novi Zakon o privatizaciji daje i fleksibilne metode privatizacije kod kojih država može da ostane u velikom delu i dalje vlasnik, a da se menadžment prenese na druga preduzeća, na druge investitore", rekao je on.

"Mi smo najavili da će novi zakon okrenuti novi list i to ćemo pokazati na svakoj privatizaciji uključujući i Galeniku i Politiku", rekao je ministar privrede.

On je dodao da ima zainteresovanih kupaca, posebno za Galeniku.

"Kod Politike je situacija malo drugačija, međutim i ona ima jedan jak brend i jako je bitna, tako da mislim da ćemo uspešno rešiti ove probleme. Kad postavimo ta preduzeća na zdrave noge i učinimo ih samodrživim, time će interesi investitora porasti, a to očekujemo i za sva ostala preduzeća koja su u postupku restruktuiranja", rekao je Radulović Tanjugu.

Država je 85 odsto vlasnik Galenike, a u Politici AD direktno ima udeo od 31 odsto, u vlasništvu Akcionarskog fonda je 21 odsto kapitala, a PIO fonda četiri odsto.

Firma Ist medija grup, registrovana u Moskvi, prošle godine je kupila vlasnički udeo od 50 odsto od nemačkog izdavača VAC u preduzeću Politika novine i magazini, a 50 odsto je ostalo u vlasništvu Politike AD.

Za kupovinu Galenike bila je zainteresovana američka kompanija Valiant (Valeant Pharmaceuticals North America, USA), ali je početom juna ove godine odustala od slanja pisma o namerama za strateško partnerstvo.

Po rečima predstavnika Ministarstva privrede Srbije, trenutno ima više od 10 investitora zainteresovanih za kupovinu Galenike.

Vršilac dužnosti generalnog direktora Galenike, Živomir Novaković, rekao je da očekuje da će već sledeće nedelje resorno ministarstvo izneti plan rešavanja problema u tom preduzeću.

Novaković je u izjavi za Tanjug rekao da je rukovodstvo Galenike pre nekoliko dana dostavilo kompletiranu ličnu kartu poslovanja preduzeća resornom ministarstvu, i dodao da očekuje da će na osnovu toga vlada izaći sa konkretnim planom mera.

On je podsetio da je Poreska uprava pre skoro dva meseca blokirala račun tog preduzeća i da to predstavlja problem u poslovanju.

Nezvanično, u ministarstvu privrede kažu da ima nekoliko zainteresovanih investitora u kupovinu Galenike, ali ne otkrivaju imena kompanija. Ranije je bila zainteresovana američka kompanija Valiant (Valeant Pharmaceuticals North AmericaLlc, USA), ali je početom juna odustala od slanja pisma o namerama za strateško partnerstvo.

Sindikati Galenike razgovarali su krajem oktobra sa predstavnicima Ministarstva privrede kada su dobili uveravanja da se vode pregovori sa bankama i poveriocima kako bi se omogućio  nesmetani rad kompanije, bez blokade računa po osnovu dospelih potraživanja.

U zajedničkom saopštenju Sindikata Nezavisnost i Samostalnog sindikata Galenike tada je navedeno da je predstavnicima sindikata rečeno da će ministarstvo i Vlada pomoći oporavak Galenike a.d. i povećanje proizvodnje u što većem obimu, obzirom na značaj lekova te kuće za ukupan zdravstveni sistem.

Tada je saopšteno i da kada se proizvodnja vrati u normalne okvire, koji odgovaraju kapacitetima i potencijalima, i Galenika stavi na zdrave noge, Vlada Srbije će doneti odluku da li će, sa kim i kada sklapati ugovore o strateškom partnerstvu, ili o promeni vlasničke strukture.

U Galenici je ranije rečeno da im je račun blokiran za 80 miliona dinara, da je obim proizvodnje smanjen zbog toga, kao i ugroženo funkcionisanje kompanije.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

pz

samo nam ne dirajte zabavnik

Ana

Bice para i za gradjane, to sleduje i narodu

gaga

@Ana Nadam se Ana da ste u pravu da narod koi ima akcije u tim firmama nece izvisiti......

special image