• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Građani traže reprogram,Bajatović isključenje gasa

Izvor Beta

Dok generalni direktor Srbijagasa Dušan Bajatović najavljuje isključenje gasa potrošačima koji ga nisu plaćali a dobili su opomenu, potrošači iz kategorije domaćinstva se žale da su neravnopravni u odnosu na firme i institucije.

Bajatović je, novinarima u Skupštini Srbije, rekao da mu je saopšteno da država nema nameru da se dalje zadužuje za nabavku gasa.

"To tako višse ne može. Kad se dobije opomena pred utuženje, posle 15 dana sledi isključenje", rekao je on.

Bajatović je objasnio da je do sada rađeno mnogo reprograma duga za gas, kako kod građana tako i kod privrede, ali da su oni najviše služili da se nastavi sa isporukama gasa neplatišama, koji su istovremeno nastavljali sa neplaćanjem.

Bajatović je apelovao na sve potrošače koji duguju za gas da plate taj energent, jer Srbijagas, kako je rekao, svakog 1. u mesecu mora da ima određenu količinu novca da taj gas plati.

"Ukoliko to ne bude slučaj, moraćemo da idemo na novo zaduženje, što je problem za sve korisnike budžeta," poručio je Bajatović.

On je dodao da nije cilj da neko bude isključen, ali da se mora povećati fiskalna disciplina i plaćanje.

Domaćinstva koja koriste gas nalaze se u neravnopravnom položaju sa preduzećima i ostalim potrošacima tog energenta, tvrde potrošači u Gornjem Milanovcu.

Kako je za agenciju Beta izjavio Dejan Carević, koji se u ime tih potrošača obratio javnosti, domaćinstva su dobila naloge da plate dugove sa ogromnim sudskim troškovima, naknadama za izvršitelja i kamatama, kao s pretnjoma da će biti utuženi.

"Dug mora da se plati, ali sva javna preduzeća daju reprogram domaćinstvima izuzev Srbijagasa, a odloženo gas mogu da plaćaju i preduzeća i toplane čija su milionska dugovanja, čime se prema nama vrši diskriminacija", kazao je Carević.

On je istakao da Srbijagas preko dodatnih troškova još više uvećava dugovanja, a pri tome se favorizuju sudski izvršitelji, i to samo iz Novog Sada.

Njegov dug sa kamatama iznosi 14.034 dinara, a u zaključku za plaćanje se navodi da treba da plati i "odmerene troškove izvršenja u iznosu od 4.680 dinara i naknadu za rad izvršitelja od 1.800 dinara", što je skoro polovina duga.

"Nikome nije jasno šta znače 'odmereni troškovi' i na osnovu čega se obračunavaju - ili se to odmerava prema ličnosti, gradovima ili lokalnoj vlasti koja u njima upravlja, a sudski izvršitelji su iz Novog Sada, iako je žalba dopuštena sudu u Beogradu", objasnio je Carević.

Potrošači navode da nije isto da izvršitelj u Šumadiju dolazi iz Novog Sada ili Beograda, a ima ih i u gradovima tog dela Srbije, ali Srbijagas nije njima poverio da to rade.

Agencija Beta je danas u Srbijagasu na desetine telefona tražila razgovor, ali je uvek odgovor bio da nisu nadležni.

Konačno je izjava stigla od Snežne Đukanović, izvršnog poverioca, koja je objasnila da se sve radi u skladu sa zakonom, da se opomene podnose kako ne bi zastarila potraživanja, a da nezadovoljni potrošači imaju pravo žalbe.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image