• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Radulović dogovorio sa sindikatima bolju saradnju

Izvor Tanjug

Ministar privrede Saša Radulović, predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbović i predsednik Ujedinjenih granskih sindikata Nezavisnost Branislav Čanakodržali su danas sastanak.

Oni su se saglasili da je neophodna međusobna saradnja i komunikacija kako bi se došlo do održivih rešenja u novom Zakonu o radu.

Ministar Radulović je, kako je saopštilo Ministarstvio privrede, razgovarao danas Orbovićem i Čankom o novom Zakonu o radu, kao i o aktuelnom stanju i planovima za 153 preduzeća u restrukturiranju.

"Na sastanku je iskazana velika spremnost za saradnju i saglasnost da, pored neslaganja oko pojedinih pitanja, mora postojati konstruktivna komunikacija, kako bi se u socijalnom dijalogu došlo do održivih rešenja Zakona o radu i preduzeća u restrukturiranju, u najboljem interesu i radnika, i poslodavaca i države", navodi se u saopštenju.

Radulović i lideri reprezentativnih sindikata dogovorili su intezivniju saradnju i održavanje redovnih sastanaka u predstojećem periodu, a naredni je zakazan za 2. decembar.

Tema tog sastanka biće pronalaženje održivih rešenja za preduzeća u restrukturiranju, a biće reči i o značajnoj ulozi sindikata u procesu dostavljanja "ličnih karata" tih preduzeća, jer radnici ispaštaju zbog neodgovornosti rukovodilaca tih preduzeća, stoji u sapoštenju.

Inače, Ljubisav Orbović je gostujući na RT izjavio da predstavnici sindikata pripremaju predlog zakona o radu i da bi trebalo da bude gotov za nekoliko dana i dostavljen Socio-ekonomskom savetu.

Sindikalni predlog zakona o radu ima za cilj da zaštiti radnike, čija su prava ugrožena verzijom zakona koja bi trebalo da se nađe u skupštinskoj proceduri do kraja godine, rekao je predsednik Saveza samostalnih sindikata Srbije Ljubisav Orbovićon za Jutarnji program RTS-a

"Vidimo da se donosi potpuno neoliberalan zakon, poguban za zaposlene u Srbiji" i to je razlog što "mi ulazimo u pisanje predloga zakona koji ćemo ponuditi Socio-ekonomskom savetu i svim drugim akterima", objasnio je Orbović.

Ističući da predstavnici S S S S i UGS Nezavisnost nisu imali nameru da predlažu svoju verziju Zakona o radu, jer su smatrali da su izmene postojećeg pravnog akta u nadležnosti Ministarstva rada, zapošljavanja i socijalne politike, Orbović je rekao da su shvatili da moraju da "zaštite prava radnika, u odnosu na predlog da zaposleni izgube sva prava".

On je dodao da je jedna od zamerki dva reprezentativna sindikata i to što zakon ne piše resorno ministarstvo rada, već tri ministarstva čiji predstavnici "nisu bili usaglašeni u stavovima".

Prema sadašnjem predlogu, "nadoknade koje su stečeno pravo bile bi smanjene između četiri i osam odsto", rekao je Orbović i precizirao da se to odnosi ne samo na otpremnine, već i na nadoknade za smenski rad, godišnje odmore, bolovanja, otpremnine za penziju, što znači da zakon smanjuje niz prava zaposlenih.

Na pitanje zašto sindikati traže ostavku ministra privrede Saše Radulovića, on je odgovorio da ne rade protiv njega, već su u pitanju izmene Zakona o radu, uključujući i deo koji se odnosi na predloge o sudbini preduzeća u restrukturiranju.

Ministar privrede Saša Radulović izjavio je juče da neće podneti ostavku zbog pritiska sindikata i da neće odustati od izmena Zakona o radu.

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

DDD

Gde naci odgovor na pitanje zasto ljudi koji su uzeli po nekoliko hiljada eura od neke firme pa cak i penzioneri ponovo rade u firmi a za mlade ljude nema posla

generacija 74

A ovi iz sindikata su posebna prica..20god samo pricaju i nista ne preduzimaju.Slizali se sa politicarima pa samo cuvaju svoje fotelje.Mislim bas na ovu dvojicu.Ajmo malo na ulicu da cujete sta narod ima da kaze i kako mu je.Tu nema ni s od sindikata.

special image