• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Nastavlja se sukob oko Vršačkih vinograda

Izvor MONDO/Agencije

Priča o navodnim pritiscima pri privatizaciji Vršačkih vinograda i danas je nastavljena. Dinkić kaže da su pritiske vršili Nikolićevi savetnici, a iz SNS opet demantuju.

Bivši državni sekretar u Ministarstvu finansija i privrede Aleksandar Ljubić tvrdi da je dok je bio na toj funkciji iz Kabineta predsednika Srbije primio nekoliko poziva.

Svrha poziva bio je da se što pre potpiše ugovor sa kineskom firmom o prodaji Vršačkih vinograda.

"U vreme dok sam bio državni sekretar i dok je bila aktuelna prodaja Vršačkih vinograda iz Kabineta predsednika Srbije primio sam nekoliko telefonskih poziva u kojima je insistirano da se što pre potpiše ugovor sa kompanijom Guan Nan sa objašnjenjem da je Kina strateški partner Republike Srbije i da nepotpisivanje može da bude loša poruka kineskim investitorima" naveo je Ljubić u pisanoj izjavi medijima.

Ljubić tvrdi da je on kao državni sekretar zaustavio potpisivanje ugovora dok se ne otklone manjkavosti u ugovoru, a kako bi se zaštitili interesi Srbije.

"O tome postoji dopis, pisano upozorenje koje sam 8. avgusta uputio Ageniciji za privatizaciju", rekao je Ljubić, koji je, uz saopštenje, dostavio i dopis u kojem piše o manjkavostima koje po negovom mišljenju treba da se otklone.

Kabinet predsednika Tomislava Nikolića odbacio je prethodno takve navode i saopštio da je pritisak po pitanju prodaje Vrsackih vinograda vršio Dinkić, i da treba da bude predmet istrage.

Iz Kabineta predsednika Srbije takođe kažu da je predsednik, zajedno sa svojim saradnicima, ukazao vladi na štetnost predloga ugovora o prodaji Vršačkih vinograda kineskoj kompaniji Guan Nan, a da je iz Dinkićevog kabineta vršen je pritisak da se ugovor potpiše.

Dinkić za sopstvenu korupciju optužuje predsednika, naveli su u Kabinetu.

"Iz kabineta tadasnjeg ministra Mlađana Dinkića i zamenice direktora Agencije za privatizaciju vršen je pritisak da se potpiše ugovor zato što je vlasnik kompanije Guan Nan navodno blizak sa državnim rukovodstvom Kine", navedeno je u Kabinetu.

I član predsedništva Srpske napredne stranke Nikola Selaković izrazio je danas uverenje da predsednik Srbije Tomislav Nikolić nema nikakve veze sa privatizacijom "Vršačkih vinograda".

Selaković je na konferenciji za novinare u sedištu stranke, odgovarajući na pitanja u vezi sa tvrdnjama Dinkića istakao da ne može da govori o paušalnim optužbama.

"Ako postoji prostor da državni organi reaguju uveren sam da će reagovati tako što će poštovati ustav i zakone države, ali i svoju službu" rekao je Selaković.

Lider URS Mlađan Dinkić ponovo je danas reagovao na tu temu izjavom da su savetnici Tomislava Nikolića, a ne Nikolić, vršili pritisak na Aleksandra Ljubića da se potpiše ugovor sa kineskom firmom .

"Nije (Tomislav) Nikolić vršio pritisak, nego njegovi savetnici", rekao je Dinkić novinarima na stranačkoj konferenciji u Kragujevcu i dodao da je Ljubić, međutim, tada dao nalog Agenciji za privatizaciju, kojim je zabranio potpisivanje ugovora.

Dinkić je dodao da je pritisak vršen, kako je rekao, uoči posete predsednika Nikolića Kini.

Lider URS - a je demantovao da je on taj koji je vršio pritisak na kabinet Nikolića, kako je ranije saopšteno iz predsednikovog kabineta.

"Da je bio dobar ugovor, mi bismo ga potpisali, ali nije i mi smo sprečili njegovo potpisivanje", istakao je Dinkić.

Dinkić je još jednom pozvao Poresku upravu da proveri imovinu predsednika svih partija, ministara i premijera, jer kako je rekao, ono što traži jeste jednak tretman prema svima.

On je zatražio da se proveri imovina i sadašnjeg ministra provrede Šaše Radulovića i njegove supruge, jer su zajedno bili uključeni u vođenje stečajnih postupaka.

"Oni su vodili 17 predmeta i po svakom zarađivali po 1.000 evra", rekao je Dinkić i upitao gde su te stotine hiljada evra.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image