• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ogromne gužve za reprogram, šalteri rade i sutra

Izvor Tanjug

Rok za sklapanje konačnog reprograma duga za struju zvanično ističe danas, ali je negde produžen i na sutra, Beograđani čekali poslednji trenutak, u Novom Sadu "laloški" opušteno.

Rok za sklapanje reprograma duga za struju zvanično ističe danas, pa se širom Srbije beleži veliki odživ građana koji žele da na taj način reše problem svojih dugovanja.

Sudeći prema gužvama ispred šaltera Elektrodistribucije Beograd, reklo bi se da je (očekivano) veliki broj građana čekao poslednji trenutak da iskoristi tu mogućnost, zbog čega će šalteri biti otvoreni i sutra. Međutim, primer Novog Sada gde dužvi nema, govori da ni u pitanju odnosa prema dugovima nismo svi isti.

Potparol Elektrodistribucije Beograd (EDB), Sandra Alagić, kazala je Tanjugu da će svi šalteri na svih devet punktova EDB-a biti otvoreni danas i sutra do 20 sati, do kada će biti primani zahtevi potrošača.

Ona je istakla da su gužve velike, iako je broj šalterskih službenika maksimalno povećan gde god je to fizički bilo izvodljivo, ali da su kapaciteti šalter sala ograničeni.

Alagić je naglasila da je samo poslednje nedelje 10.000 potrošača sklopilo reprogram, dodajući da ukupan broj potrošača koji su sklopili ugovor sa elektrodistribucijom u Beogradu iznosi 40.000, zaključno sa jučerašnjim danom.

Od toga, najveći broj potrošača je iz kategorije domaćinstva, a samo 2.000 iz kategorije privrede, precizirala je Alagić, i napomenula da je preko tri milijarde dinara ušlo u reprogram.

U to da su pred šalterima dugi redovi imala je priliku da se uveri i ekipa Tanjuga, a građani uglavnom nisu bili raspoloženi za slikanje, niti za davanje izjava, pokazujući nervozu zbog čekanja u redu i situacije u kojoj su se našli.

Bilo je i više primera porodica koje su došle zajedno, ciji su članovi "u smenama" čekali u redu.

Pretplata i na uši?

Velimir Pavlović (62), diplomirani inženjer politehnike iz Beograda, trenutno nezaposlen kao tehnološki višak, rekao je da živi sam, prima socijalnu pomoć od 4.730 dinara, a dugovanja za struju su mu 12.000 dinara. Kako kaže, "nema potrošen nijedan kilovat", već se dug "bezveze" nagomilao zbog režija na angažovanu snagu, pretplate za brojilo, nekih doprinosa, kamata... Pavlović dodaje da struju troši za punjač za mobilni telefon, sijalicu i radio, a da za grejanje koristi plin i zapitao se da li treba da plati i pretplatu na "cipele i uši koje poseduje".

Penzionerka Vera Martić rekla je da dolazi treći put, i da je išla "od šaltera do šaltera" da pita kako se otplaćuje dug, jer je "slušala razne priče".

"Onda oni (na šalterima) pitaju jedni druge", kazala je Martić, dodajući da nije uspela da sazna kako svoj "mali dug" može da isplati u više rata, jer joj tako odgovara.

Usluga bi trebalo da bude bolja, istakla je ona i dodala da je juče na ulici čekala 2,5 sata i da danas ne namerava da čeka satima.

Na šalterima Elektrodistribucije Novi Sad nije bilo gužvi, uprkos tome što danas zvanično ističe rok za sklapanje sporazuma o reprogramu duga za utrošenu električnu energiju, izjavio je Tanjugu predstavnik za medije u tom ogranku Elektrovojvodine Vladimir Šijaković.

Elektrodistribucija Novi Sad se dobro pripremila za sprovođenje te odluke, koju je na inicijativu resornog ministarstva doneo Upravni odbor EPS-a, tako da nije bilo većih problema i građani su zadovoljni, rekao je Šijaković.

On je napomenuo da je od početka te akcije do sada sklopljeno oko 5.000 sporazuma o reprogramiranju dugova.

Uglavnom je reč o kupcima iz kategorije široke potrošnje, dok je veoma mali broj pravnih lica, odnosno preduzeća koja su sklopila taj sporazum, kazao je Šijaković i dodao da je poslednjeg dana predviđenog roka za radno vreme šalter sale novosadske Elektrodistribucuje produženo do 18 sati.

Ugovore o reprogramu duga za struju sklopilo je oko 5.500 hiljada potrošača na području Moravičkog okruga, izjavio je direktor Elektrodistribucije u Čačku, Milovan Glišić.

"Odživ za reprogram je bolji od očekivanog, a zvaničnio je danas i poslednji dan za sklapanje ugovora o izmirenju obaveza", naveo je Glišić za Tanjug.

Prema njegovim rečima, građani i privreda čačanskoj Elektrodistribuciji duguju 800 miliona dinara, od čega 320 miliona dinara duguje privreda, a 480 miliona građani.

Na području Elektroprivrednog društva Jugoistok sa sedištem u Nišu oko 70.000 kupaca sklopilo je sporazum o reprogramu duga, rekla je Tanjugu portparol tog društva, Slađana Mančić.

Oni koji su sklopili sporazum do juče uplatili su oko pet milijardi dinara duga, navela  je ona.

Kupci za struju na području Jugoistoka za utrošenu struju duguju još 31 milijardu dinara, napomenula je Mančićeva.

U Kruševcu je sporazum o reprogramu dugova za struju sklopilo oko 12.500 domaćinstava, a ukupan reprogramirani dug iznosi 190 miliona dinara.

Kada je reč o privredi, 1.100 "virmanaca" je potpisalo ugovor za reprogram, a ukupan dug je 400 miliona dinara.

Akcija za zaključivanje ugovora o reprogramu počela je 15. avgusta ove godine.

Dugovi, u zavisnosti od visine iznosa, mogu da se izmire na 12 do 120 rata, a u slučaju reprograma do 60 rata korisnik dobija otpust dela duga. Dužniku koji odluči da plati ođednom 60 odsto duga, biće "oprošteno" preostalih 40 odsto dugovanja.

Sporazum mogu zaključiti svi dužnici, pa i oni koji su tuženi i oni kod kojih je pokrenuta prinudna naplata, ali uz uslov da privrednom društvu za distribuciju nadoknade sve troškove sudskog postupka.

Čak i potrošači koji su ranije potpisali sporazume o reprogramu, mogu da se prilagode novim povoljnijim uslovima izmirenja duga.

Ukupan stari dug privrede i domaćinstava bio je oko 78 milijardi dinara, a reprogramom je do sada naplaćeno oko 20 odsto potraživanja.

Iz EPS-a su poručili i da će dužnici koji ne sklope sporazum o otplati duga na rate već u decembru ući u proces prinudne naplate, a ako to ne bude moguće, sledi tužba i sudski postupak.

Tagovi

eps

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

nv

Zasto nebi i informatika mogla da se reprogramira,a onima koji plate dug da se otpisu sudski i izvrsiteljski troskovi.Mislim da bi to bilo posteno sobzirom da narod jedva ima leba da jede,a obecanja nasih pliticara i ministara je da ce biti jos gore,pa kad svi pocrkamo od gladi onda ce evropa dobiti slobodnu tritoriju.Sto ce im najvise odgovarati!

special image