• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Teško do posla i sledeće godine

Izvor Tanjug

Čak 90 odsto poslodavaca u Srbiji izjavilo je da u narednoj, 2014. godini, neće moći da zapošljava nove mlade ljude.

Prema nedavno sprovedenom istraživanju u organizaciji Unije poslodavaca Srbije (UPS), razlozi za to su visoki troškovi poslovanja, pad prometa, borba sa nelojalnom konkurencijom, rekla je predstavnica Unije Ljiljana Pavlović na forumu posvećenom saradnji srednjih škola i poslodavaca, na kojem je ukazano da je među mladim nezaposlenim ljudima najveći broj onih sa srednjim obrazovanjem.

Istraživanje je sprovedeno u 260 preduzeća, a u ovakvom privrednom ambijentu, uglavnom mala i srednja preduzeća nemaju mogućnosti da rastu, razvijaju se, pa samim tim i da otvaraju nova radna mesta, rekla je Pavlović.

Ona je ukazala da, sa druge strane, ima zanimanja koja se traže, ali da mladi nisu zainteresovani.

Tako je ove školske godine smer armirača upisalo tek nekoliko đaka, rekla je ona i istakla da privreda "vapi" za ovim zanimanjem kao i za keramičarima, molerima, stolarima...

Osnovni cilj skupa je da pokrene inicijative o izazovima za unapređivanje saradnje poslodavaca i srednjih stručnih škola i učeničke prakse, kako bi se mladima pružilo više mogućnosti da lakše nađu prvi posao po završetku formalnog obrazovanja, a poslodavcima da dobiju adekvatno obučene radnike.

Predstavnik Ministarstva prosvete Dragan Marinčić potvrdio je da je sve manje interesovanja za zanimanja trećeg stepena, a da se dolaskom investitora uočava sve veća potreba za zanatskim zanimanjina.

On je naveo da škole sve teže nalaze poslodavce koji su spremni učeniku da ponude praksu. Kako kaže, nema instruktora za obavljanje prakse, a nema ni podsticaja firmama koje bi primile decu na praksu.

"Naš cilj je da se bar 10 odsto poslodavaca uključi u realizaciju praktične nastave:, rekao je Marinčić na skupu u organizaciji Beogradske otvorene škole i najavio da je u toku izrada podzakonskog akta koji uređuje kriterijume za obavljanje učeničke prakse.

Član Saveta za stručno obrazovanje i obrazovanje odraslih, Iskra Maksimović ukazala je da naš obrazovni sistem ne priprema učenike za svet rada, nije dovoljno prijemčiv potrebama privrede.

"Naši nezaposleni mladi spadaju u kategoriju ugrožnih, osetljivih grupa", rekla je Maksimović na skupu na kojem je preporučeno da se unapredi i primeni postojeći stratecski i normativni okvir u obalsti srednjeg stručnog obrazovanja i učeničke prakse.

Takođe, treba uspostaviti lokalne forume za kontinuiranu saradnju škola sa firmama, povećati relevantnost praksi i programa praktične nastave, unaprediti njen kvalitet i obim, preporučili su učesnici foruma.

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Rale

Ova Drzava mora da shvati jedno jedino,i nadalje ako bude ovako mizerna plata radnicima u proizvodnim halama u odnosu na istu kvalifikaciju radnika po kancelarijama mogu oni dubiti na trepavicama radnika nece biti,jedino se u Srbiji ne ceni radnik u hali,vec se samo forsiraju kancelariski pacovi,ovde se samo ceni nerad i muljanje to je istina.

Milena Bg

I sledece godine?Jos 10 godina ce biti ovako.Ne uvijajte u ukrasni papir.

special image