• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Koliko smo dugovali "u vreme Tita", a koliko danas

 Georgi Mitev Šantek
Autor Georgi Mitev Šantek

Sve veća zaduženost Srbije i "ex-YU" regiona generalno, stigla je i do Twittera. Korisnici ove društvene mreže zgroženi su desetostruko većim dugovima koje su republike nekadašnje SFRJ uspela da samostalno nazidaju.

Republike nakadašnje Jugoslavije uspele da za relativno kratko vreme samostalno života naduvaju spoljnje dugove desetak puta više nego što su oni bili u vreme kada se plaćala velika cena socijalnog (socijalističkog) blagostanja pokojne države.

Stvar je ozbiljna, iako se na društvenim mrežama barata pogrešnim podacima i o visini duga i o tome kome se duguje.

Naime, u konkrentom slučaju ne radi se o "dugu MMF", kako je navedeno, već o ukupnom spoljnjem dugu iz tih država. Sam dug prema MMF-u ni u jednoj zemlji nije neka velika stavka, gledano prema ukupnom dugu. S druge strane te pare ni ne idu u budžet (za trošenje) već u devizne rezerve zemlje (kao garancija plaćanja spoljnjih dugova "ako zagusti").

Spoljnji dug jedne zemlje je dug i države (tj. Vlade) i privatnog sektora inostranim bankama i drugim državama. To treba napomenuti, jer za razliku od "socijalističkog" duga iz 1988. godine, koji je u krajnjoj instanci više-manje sav državni, "demokratski" dug nakon 2000. je podeljen otprilike na ravne časti između javnog (državnog) i privatnog sektora.

Paradoksalno, iako su podaci o dugu iz 2010. godine malo preuveličani, situacija koja se opisuje time nije manje dramatična. Čak i kad se ne uzme u obzir da pored spoljnjeg postoji i ne mali unutrašnji dug, prema domaćim bankama, preduzećima (građevinarima na primer) i drugim institucijama (socijalnim fondovima).

Ako se za start uzmu na Twitteru navedeni podaci dugovanja po republikama SFRJ, koje treba uzeti "sa zrnom soli" jer je teško razgraničiti poslovanja bratskih republika 1988. godine, dug se sa tadašnjih nešto preko 16 milijardi dolara povećao za fantastičnih 861 odsto.

Izvor: Ilustracija MONDO

Naime, do 2013. godini države ex-YU su uspele da na svoj konto spoljnjeg duga "navrte" cifru od 154,85 milijardi dolara. Taj iznos je mnogo pouzdaniji jer je zbog dugova prema podacima sa vebsajtova centralnih banaka država regiona.

U mahnitom zaduživanju u poslednjih četvrt veka prednjače, i to je značajna činjenica, dve članice EU sa ovih prostora – Slovenija i Hrvatska.

Dug Slovenije se povećao sa 2,6 milijardi iz 1998. na 53,8 milijarde duga ove godine (više od dvadeset puta) a Hrvatske sa nepunih 5 milijardi na više od 60 milijardi (13 puta).

Brojke u slučaju Srbije izgledaju nešto povoljnije. "Socijalistički" dug od 5,5 milijardi dolara je porastao "samo" šest puta, na ovogodišnjih 33,5 milijardi dolara. Zaduženje je, nažalost, manje ne zato što što se u Srbiji Vlada i privrednici ponašaju obazrivije i rade efikasnije. Već iz objektivnih razloga.

Izvor: Ilustracija MONDO

Treba imati u vidu dva faktora - Srbija je devedesetih bila pod sankcijama, pa nije mogla da se zadužuje, a posle 2000. je imala i veliki otpis dugova Londonskom klubu.

Od duga je mnogo bolnije pitanje šta je sa ogromnim parama učinjeno. Ništa u korist cele nacije, reklo bi se. U Srbiji niti ima savremenih autoputeva kao u Hrvatskoj, niti su sve kuće obnovljene i podignute bar za sprat, niti se voze novi automobili (kao u Sloveniji), niti je recimo školstvo i zdravstvena usluga na pristojnom nivou (kao u EU).

Poražavajuća poređenja sa svetom

U dokazivanju lošeg stanju ne treba ići dalje od poslednjih poređenja sa svetom – zdravstvo Srbije je drugu godinu zaredom zauzelo poslednje, 35. Mesto, u Evropi u rangiranju zdravstvenih sistema (istraživanju za potrebe Evropskog parlamenta) a srpski đaci za desetak odsto zaostaju za vršnjacima iz zemalja OECD-a zemalja u oblasti matematike, dok je taj zaostatak nešto veći u oblasti čitanja i pismenost (PISA test 2012.).

Kao dokaz regionalnog bacanja u bunar para koje su sa povelikim kamatama stizale iz inostranstva, umesto u privrdni rast i standarda stanovničtva, slede podaci o razvoju tih država i društava koje je dala Svetska banka.

Gledajući bruto nacionalni dohodak po glavi stanovnika, i to po realističnjijoj metodi poređenja kupovne moći (tzv PPP), vidi se da je u periodu 2000-2012. BDP u regionu prosečno porastao tek 86 odsto, a dug je uvećan za stotine milijardi dolara.

Najzaduženije Slovenija i Hrvatska popravile su ekonomiju tek za 56 do 88 odsto.

U Srbiji je u isto vreme privredni rast i standard stanovništa"skočio u nebo" ali samo statistički. Sa rastom od 100 odsto na građanina Srbije dođe 11.544 dolara BDP-a "po glavi", što je tek polovina hrvatskog i gotovo pa trećina slovenačkog.

"Očigledno je da uzimanje kredita nije bilo u funkciji efikasnog ulaganja koji bi kao rezultat imalo privredni rast. Trošilo se na sve i svašta, a najviše na očuvanje neefikasne društvene i državne privrede, socijalnog mira i isplaćivanja plata glomaznog i jednako neefikasnog državnog aparata", kaže za MONDO Milan Kovačević, savetnik za strana ulaganja.

A nova zaduženja nas tek čekaju.

Komentari 29

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

WWW

Treba mi jedan zajam za kuću, kola, letovanja, zimovanja, belu tehniku, odeću, obuću, jedan azil za pse i mačke...još jedan auto pride ako je prvi na popravci...vraćam za 150 god.

Ivan

Biće bolje opet smo mi najača republika od ovih iako istraživanja tvrde drugačije,mi smo sa natoom ratovali i opet smo tu u sredini a to je zato što smo bogata država,shvatimo to već jednom.

ekonomik

Treba uzeti u obzir i da je inflacija u SAD u datom periodu (1988-2010) bila ukupno oko 90% (za ceo period), tj. da 1 dolar iz 1988. vredi kao 1,9 dolara iz 2010, a ako uzmemo u obzir 2013. godinu, 1 dolar iz 1988. vredi nesto preko 2 sadasnja dolara (inflacija ukupno nesto preko 100%).

special image