• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Nikolić nema veze s Vršačkim vinogradima"

Izvor MONDO/Agencije

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić nema nikakve veze sa privatizacijom Vršačkih vinograda, izjavio je prvi potpredsednik vlade Aleksandar Vučić.

On je rekao da su državni organi na vreme reagovali i sprečili da dođe do štetnih posledica po državu u toj privatizaciji.

"Predsednik Nikolić me je pozvao pre puta u Kinu i pitao šta da kaže ako kineski investitor, koji je blizak prijatelj premijeru Kine, postavio pitanje da li je sve bilo u skladu sa zakonom", rekao je Vučić novinarima i dodao da je to sve što je Nikolića interesovalo.

Vicepremijer je rekao da govori potpunu istinu i da Nikolić nije imao nikakav drugi interes, osim činjenice da zna šta da odgovori svojim kineskim domaćinima.

Vučić je ukazao na to da su nadležni državni organi reagovali na vreme i sprečili bilo kakvu štetu po državu i primetio da niko nije reagovao prilikom hiljada štetnih privatizacija, u kojima su uništene firme.

On je naveo da u Agenciji za privatizaciju sede odgovorni ljudi koji su u tome učestvovali i da će odgovarati ako postoji krivično delo.

Kabinet predsednika Srbije Tomislava Nikolića demantovao je ranije danas da je njegov savetnik Predrag Mikić vršio pritisak da se potpiše sporni ugovor za privatizaciju "Vršačkih vinograda".

Kako je saopšteno, kompanija "Guan Nan" je pregovore o kupovini kompanije "Vršački vinogradi" vodila direktno s kabinetom tadašnjeg ministra finansija i privrede Mlađanom Dinkićem i sa Agencijom za privatizaciju, koja je obavljala prodaju državnog kapitala pod ingerencijom i kontrolom nadležnog ministarstva.

U tom periodu ni predstavnici ni pravni zastupnici kompanije "Guan Nan" nisu se obraćali kabinetu predsednika, već su u kabinetu za problem saznali kad se ekonomski savetnik u ambasadi Kine u Beogradu Hu Lianđi obratio savetniku predsednika i obavestio ga da je kompanija "Guan Nan" učestvovala na licitaciji u Agenciji za privatizaciju, kupila preduzeće, ali da Agencija ne pristupa potpisivanju ugovora o kupoprodaji.

"Rekao je da je pred posetu predsednika Srbije Kini tadašnji ministar finansija i privrede u ostavci Mlađan Dinkić iznenada odbio da izda odobrenje za zaključivanje tog ugovora", navodi se u saopštenju.

Od Agencije je, nakon toga, zatražena i dobijena dokumentacija u vezi sa prodajom "Vršačkih vinograda".

U toj dokumentaciji se navodi da su "Vršački vinogradi" ušli u restrukturiranje 1. novembra 2010. godine, da je usvojen Program restrukturiranja kojim je omogućena privatizacija prodajom imovine, a ne kapitala, i da je procenjena vrednost imovine koja se prodaje 17.618.875 evra.

Kako dalje navodi Kabinet, 5. jula 2013. izmenjena je Uredba o postupku i načinu restrukturiranja subjekata privatizacije i na taj način je omogućeno da se imovina kupi za 30 odsto od procenjene vrednosti.

"Uredba je izmenjena na inicijativu ministra Dinkića", navodi se u saopštenju.

Kako se ističe, jedan od spornih delova uredbe glasi: "Ako je prvo javno nadmetanje po početnoj ceni od 100 odsto procenjene tržišne vrednosti imovine proglašeno neuspešnim, odmah započinje drugo javno nadmetanje sa početnom cenom od 51 odsto procenjene tržišne vrednosti imovine, a ako je i drugo javno nadmetanje neuspešno, odmah započinje treće javno nadmetanje po ceni od 30 odsto procenjene tržišne vrednosti imovine".

U saopštenju se dalje navodi da je poziv za učešće na javnom nadmetanju objavljen 8. jula i da su prodajnu dokumentaciju otkupila četiri učesnika, dok je društvo sa ograničenom odgovornošću "Guan Nan" jedino dostavilo prijavu u predviđenom roku.

Kako su izmene Uredbe o postupku i načinu restrukturiranja subjekata privatizacije stupile na snagu samo tri dana pre objavljivanja javnog poziva, postoji osnovana sumnja da su izmene u uredbi unete s namerom da ovo preduzeće u restrukturiranju bude kupljeno po najnižoj mogućoj ceni, odnosno za 30 odsto procenjene tržišne vrednosti imovine, piše u saopštenju.

"Dodatna potvrda za ovo je činjenica da se s predstavnicima kineske kompanije pregovara već nekoliko meseci pre izmena pomenute uredbe", navodi se u saopštenju.

Kabinet predsednika dalje navodi da su 26. jula sprovedena sva tri javna nadmetanja, u razmacima od po petnaest minuta i da je na trećem nadmetanju kao kupac imovine proglašen "Guan Nan" po početnoj ceni u visini od 30 odsto procenjene vrednosti imovine, odnosno po ceni od 5.285.362 evra.

Kupcu je isti dan uručen poziv za zaključenje i overu ugovora o kupoprodaji, ali ugovor do danas nije zaključen. Savetnik Predrag Mikić nije vršio bilo kakav pritisak na bilo koga radi potpisivanja ovog ugovora, ističu u Kabinetu.

"Predsednik je pred put tražio izveštaj zašto nije potpisan ugovor ako su svi postupci izvedeni po zakonu i uz potpunu saglasnost ministra Dinkića. Trebao nam je odgovor na pitanje koje je nagovešteno kao tema za razgovore: kakav je odnos prema investitorima iz Kine ako sve urade po zakonu", zaključuje se u saopštenju.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Aca

Svi gradjani Srbije znaju da je Tomislav Nikolic posten i castan covek, sto su i pokazali na prethodnim izborima.

Milan

Naravno da nema veze, to su obicne klevete opozicije.

Nenad

E pa ako je Apsolutni to rekao, onda nema potrebe da iko sumnja! Boze, boze, kakvi prodavci magle i praznih obecanja!

special image