• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Poljoprivrednicima neizdrživ "namet knjigovodstva"

Izvor Tanjug

Uvođenje obaveze vođenja poslovnih knjiga dodatno će opteretiti ionako obogaljenu poljoprivredu, upozoravaju iz pančevačkog Agrarnog foruma i udruženja Pančevački ratari.

Ratari ovu godinu završavaju negativnim bilansom usled loših vremenskih prilika i agrarne politike, kao i pogubne politike cena, uz prezaduženost, obavezu otplate svih dugova, kao i najavu potpunog otvaranja granica prema EU januara 2014. godine, navedeno je u saopštenju.

"No, kao da sve ovo nije dovoljno - obavešteni smo da ćemo sledeće godine morati još da zaposlimo i knjigovođu, jer ćemo morati da vodimo knjigovodstvo (sva registrovana poljoprivredna gazdinstva), sa obavezom plaćanja poreza na dohodak, kao i poreza na poljoprivredno zemljište", istaknuto je u saopštenju, uz opasku da za sada ne postoji nijedna pozitivna poruka srpskoj poljoprivredi.

Oni su upitali šta je sa obećanjem da će sledeće godine agrarni budžet biti veći od ovogodišnjeg i da će iznositi najmanje pet odsto od budžeta Republike Srbije, kao i sa najavom usvajanja strategije održivog razvoja agrara.

U Agrarnom forumu - Pančevo i udruženju Pančevački ratari tvrde i da će prva reakcija na nove obaveze biti masovno odustajanje od obnove registracije poljoprivrednih gazdinstava, "kao i nesigurnih, neadekvatnih i neblagovremenih subvencija".

Oni su izrazili bojazan da će naša poljoprivreda u 2014. bez adekvatne i podsticajne agrarne politike "toliko pasti da se više neće moći povratiti", a da će mnoga sadašnja srednja i manja poljoprivredna gazdinstva "propasti, nestati i pasti na nečiji teret".

Ministarstvo poljoprivrede objavilo je u petak da intenzivno razgovara sa Ministarstvom finansija u cilju iznalaženja rešenja za oslobađanje obaveze vođenja poslovnih knjiga od strane registrovanih poljoprivrednih gazdinstava.

Ova obaveza predviđena je važećim Zakonom o porezu na dohodak, čija bi primena trebalo da stupi na snagu 1. januara 2014. godine.

Ministarstvo poljoprivrede dodalo je i da će blagovremeno obavestiti javnost o rezultatima zahteva upućenih Ministarstvu finansija u cilju zaštite interesa poljoprivrednih gazdinstava.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Đorđe

Sve dok narod bude ćutao i treba da nas jebu!

Zarko

Nista strasno jer ako ovako nastave i ovo malo mladih sto je ostalo na selu ce pravac u gradove...malo li je sto se otvaraju granice od nove godine nego sad neka "pametna glava" smisli i ovu glupost na nasu grbacu!Koja god vlast da dodje kao da ima cilj da nas dokrajci!

vlado

Aman bre više, dosta kuknjave. Složite se više jednom izmedju sebe, pa se udružite ponovo u zadruge, pa podelite cenu knjigovodstvene agencije, pa imate jefitniji repro materijal (veća količina - niža cena, bolja pregovaračka pozicija sa dobavljačima nafte, semena, djubriva...) samim tim jeftinija proizvodnja, bolja konkurentnost itd itd...Sami ste ništa, ZAJEDNO STE JAČI!

special image