• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Norveška poklonila Srbiji više od dva miliona evra

Izvor Tanjug

Ambasada Norveške u Beogradu organizovala je danas svečanost povodom potpisivanja ugovora za dodelu više od dva miliona evra u okviru norveške pomoći Srbiji.

U sklopu treće faze programa "Fond Ambasade" u 2013. godini, obezbeđena je podrška za 28 projekata organizacija civilnog društva i lokalnih zajednica, od kojih za 21 projekat iz Srbije, pet iz Crne Gore i dva iz Makedonije, ukupne vrednosti 830.000 evra.

U decembru ove godine Ministarstvo spoljnih poslova Norveške je, kroz Program bilateralne pomoći Srbiji, podržalo i šest novih projekata ukupne vrednosti od oko 1,8 miliona evra.

Sredstva su dodeljena Agenciji za borbu protiv korupcije, Ministarstvu unutrašnjih poslova, Kancelariji za ljudska i manjinska prava, Agenciji za privredne registre, Ministarstvu spoljne i unutrašnje trgovine i telekomunikacija i Agenciji za zaštitu životne sredine.

Nils Ragnar Kamsvag, ambasador Norveške u Srbiji, Crnoj Gori i Makedoniji, ocenio je da Norveška sa Srbijom generalno ima veoma dobru i blisku saradnju, uključujući široku saradnju sa civilnim društvom, kao i blisku saradnju sa srpskom vladom.

"Ova godina je, zapravo, pomalo posebna, jer smo odlučili da izdvojimo još više sredstava u okviru naših programa saradnje sa srpskom vladom", rekao je ambasador Tanjugu, izrazivši nadu da će se podrška nastaviti i iduće godine.

Jedna od prioritetnih oblasti bilateralne saradnje je oblast vladavine prava, naveo je on, konstatujući da je to i jedno od prioritetnih pitanja na putu Srbije ka EU, pošto se poglavlja 23 i 24 fokusiraju na to.

"Nadam se da će projekti koje imamo sa Ministarstvom pravde i drugim institucijama u Srbiji, takođe, pomoći da Srbija ubrza proces evropskih integracija", istakao je on, izrazivši nadu da će Evropski savet ovog meseca doneti odluku da Srbija otpočne pregovore o članstvu krajem decembra ili početkom januara.

Šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport izjavio je da Delegacija ima dobru saradnju sa Ambasadom Norveške.

"Imamo zajedničke ciljeve, što nam omogućuje da delujemo u istom okvirima", istakao je on.

Među ključnim oblastima saradnje Srbije i Norveške u poslednjih nekoliko godina, Devenport je naveo jačanje javnog sektora, pitanja energije i životne sredine, pitanja vladavine prava, kao i podršku za jačanje kapaciteta Srbije na putu ka EU, što je, kako je rekao, u skladu sa prioritetima koje EU ima i koje je uskladila sa Vladom Srbije.

Devenport je izrazio zadovoljstvo što je jedna od prioritetnih tema za 2014. godinu, kako je ambasador Kamsvag rekao, pitanje vladavine prava, naročito s obzirom na to da Norveška proslavlja 200-godišnjicu svog Ustava.

"To se podudara sa odnosom koji Srbija ima sa EU, a koji sada prelazi u fundamentalno drugačiju fazu", istakao je Devenport.

On je podsetio da se u ovom trenutku delegacije iz Srbije nalaze u Briselu i predstavljaju Evropskoj komisiji predloge za zakonodavne promene i za implementaciju delova koji se odnose na poglavlja 23 i 24, a koja se tiču pitanja osnovnih sloboda i vladavine prava.

"Upravo u ovom trenutku, kada Srbija pojačava napore da implementira ove ključne aspekte, uključenost Norveške u ovaj proces je veoma značajna", ocenio je šef Delegacije EU, izrazivši uverenje da će norveška podrška nastaviti da dopunjuje ono što rade drugi akteri, uključujući i EU.

U toj oblasti, nova faza u 2014. godini obuhvata veću angažovanost Vlade Srbije i veću odgovornost u upravljanju i praćenju projekata većeg broja pretpristupnih fondova EU, zaključio je on.

Direktorka Kancelarije za ljudska i manjinska prava Suzana Paunović zahvalila je Vladi Norveške u ime korisnika značajnih sredstava dodeljenih srpskih državnim institucijama, kao i na velikoj podršci koju Norveška već godinama pruža državnim institucijama i organizacijama civilnog društva u Srbiji i regionu.

Ove godine je, kroz programe Ambasade i Ministarstva spoljnih poslova Norveške, potpisano preko 80 projekata u vrednosti od oko 4,1 milion evra.

Prioritetne oblasti za realizaciju projekata u okviru "Fonda Ambasade" su vladavina prava, dobro upravljanje i borba protiv korupcije, odbrana i reforma sektora bezbednosti, mir, pomirenje, manjinska i ljudska prava, osetljive grupe i rodna pitanja, ekonomski razvoj i preduzetništvo, energija, životna sredina i klimatske promene.

Na kraju svečanosti u rezidenciji norveškog ambasadora u Beogradu, koja je tracionalno održana na Međunarodni dan ljudskih prava, nastupila su deca iz Svratišta za decu kojima je Deda Mraz potom uručio novogodišnje poklone.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

veverica

Nemam pojma gde su te silne donacije. Mislim da mi obicni gradjani nikada ne bih mogli ni da predpostavimo da te donacije postoje da ne cujemo u medijima. VEROVATNO SU NEVIDLJIVE!

jova

Hvala i kapa dole za norveski narod!

Bg

@jova Zapad nam je prvo unistio sve firme pa nam sad prodaju svoju robu jer nasu proizvodnju vise nemamo. Ili nam daju kredit sa finom kamatom koju jedva ako i otplacujemo. Cisto da nam malo zamazu oci oni nam najcesce doniraju svoja istrosena vozila i slicno a to se preracuna u evre i nama se tako servira. Ili poklone delic od kamate koju mi vracamo oni poklone pa to razglase medijski kako su nam veliki prijatelji.

special image