• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Rekordni izvoz pšenice i suncokreta iz Srbije

Izvor Beta

Direktor Udruženja "Žita Srbije" izjavio je da je od 1. jula do kraja novembra, izvezeno milion tona pšenice, što je apsolutni rekord Srbije.

"Ovo je godina u kojoj možemo da se pohvalimo izvozom pšenice... i očekujemo da će biti izvezeno između 1,3 i 1,4 miliona tona do nove žetve", rekao je Vukosav Saković agenciji Beta.

Uz to što izvoz žitarica i uljarica ove godine ide znatno bolje nego prethodne, pored pšenice, oboren je i rekord u izvozu suncokreta.

"Izvezeno je oko 130.000 tona suncokreta, što predstavlja znatan napredak jer se do sada izvoz te uljarice kretao maksimalno do dvadesetak hiljada tona", rekao je Saković.

Ali, problema ima kod izvoza kukuruza koji je domaća "poljoprivedna kultura broj jedan" i Srbija je, rekao je Saković, "uvek negde među prvih 10 izvoznika u svetu".

Za dva meseca od berbe, od 1. oktobra do kraja novembra, izvezeno je blizi 400.000 tona.

Moglo je biti izvezeno više da izvoznici nisu "naišli na ozbiljan problem koji je napravila Uprava za vetrinu" koja od kraja oktobra insistira na veterinarskim kontrolnim brojevima koje ona dodeljuje, a postupak traje dugo, rekao je Saković i zatražio da se taj problem hitno reši.

Saković je procenio da će Srbija ove godine izvesti dva do dva i po miliona tona kukuruza što zavisi od uslova na međunarodnom tržištu i od toga koliko će domaći proizvođači ponuditi za izvoz.

Komentari 5

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Sekula

Uzmite od tajkuna pa dajte realnu cenu zita. Kupili ste ga za dz aj pustite cenu hleba,peciva a i brasna.

Republika Srpska

cime se budala ponosi, pametan se stidi... Ko se malo bolje razumije u ovu pricu zna o cemu govorim, a vidim da ima ljudi koji su upuceni. Od otkupa od seljaka po niskim cenama, do toga da se izvozi sirovina, a ne gotov proizvod do toga da nam je hleb skup, a psenice nikad vise?!?

xNEMACx

Mogli bi i cene hleba,peciva da spustite..ne verujem da bi vam iko ishta zamerio

special image