• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinkić: Uskoro gradimo centar za čipove

Izvor MONDO/Agencije

U narednim mesecima Srbija će potpisati prvi ugovor od 100 miliona dolara za izgradnju naučno-istraživačkog centra za poluprovodnike, odnosno čipove, izjavio je zamenik predsednika Komiteta Vlade za saradnju sa UAE Mlađan Dinkić.

To je prva faza, u kojoj će srpski fakulteti, u saradnji sa kompanijom GlobalFaunderis (GlobalFounderies), koja je čuvena u svetu i ima fabrike u SAD, Nemačkoj i Singapuru, zajedno osnovati naučno-istraživački centar, koji će biti izgrađen u okviru naučno-tehnološkog parka na Zvezdari, u Beogradu, obelodanio je Dinkić.

On je napomenuo da će se sredstva od oko 100 miliona dolara koristiti za izgradnju "čiste sobe" za istraživanje poluprovodnika.

Dinkić je, govoreći na proslavi 65. godišnjice Elektrotehničkog fakulteta (ETF) Univerziteta u Beogradu izrazio uverenje da je budućnost Srbije u razvoju tehničkih nauka.

Ako se bude u narednim godinama ulagalo u ETF i sve fakultete tehničkih struka, uveren je Dinkić, Srbija vrlo brzo može da podigne razvoj avio-industrije, "ali i ono o čemu sanjamo već dugo vremena, a to je industrija informatičkih tehnologija i telekomunikacija, ne samo kroz proizvodnju softvera, već i hardvera".

"To Srbija sada nije u stanju da uradi i zbog toga smo sa kompanijama koje su u svetu uspele da naprave određene pomake, probali da probamo da povežemo tehičke fakultete iz Srbije sa njima i mogu da kažem da ćemo narednih meseci potpisati prvi ugovor", obelodanio je Dinkić.

Taj ugovor će biti zaključen za izgradnju naučno-istraživackog centra za poluprovodnike i čipove, koji će biti izgrađen u okviru naučno-tehnološkog parka na Zvezdari, gde će Elektrotehnički fakultet iz Beograda, kao i drugi elektrotehnički fakulteti iz čitave Srbije imati značajnu ulogu, objasnio je Dinkić.

Podsećajući da Vlada Srbije sa kompanijom Mubadala iz Emirata, koja ima tri fabrike čipova u svetu, pokušava da dogovori izgradnju jedne takve i u Srbiji, Dinkić je rekao da takvi projekti vrede između tri i pet milijardi dolara i u njih se ne ulazi bez provere da li je domaća nauka sposobna da takve poslove realizuje.

Zato će prva faza biti izgradnja naučno-istraživačkog centra, u koju će biti uključena kompanija "GlobalFaunderiz", zajedno sa našim tehničkim fakultetima, kazao je on.

Tek posle par godina znaće se da li su naši naučnici sposobni da se uhvate u koštac sa strogim tehnološkim i naučnim zahtevima kakvi su projektovanje i izrada poluprovodnika i čipova, kazao je Dinkić.

Tagovi

Komentari 8

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Maksa

Toliko priče da imamo talente i stručnjake kad nema koga da zaposle u tu fabriku čipova...Ne čudi. Eto,bolnica u Šapcu ne znam zašto postoji kad za operaciju krajnika voze pacijenta u Bg.Svi volimo našu zemlju ali očito nismo to što smo umislili da jesmo.

Stefan Delija

Aman bre dokle ce ovaj vise da bude u svakoj vlasti strasno, da mo je znati ko glasa za ovog o boze

Prljavi,pokvareni,prevaranti

U narednim mesecima,dobicete po dve hiljade evra od obveznica,samo nas glasajte.

special image