• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Vlada ceni evro na 118, NBS da će biti manje

Izvor MONDO/Agencije

Vlada Srbije je pri izradi budžeta za 2014. godinu računala na vrednost evra od 118 dinara. U NBS na to gledaju kao na "obračunsku kategoriju" a ne projekciju kursa.

"Cifru, koja se eksplicitno ne pominje u fislaknoj strategiji ali se može izvesti niz određenih veličina, više shvatamo kao obračunsku kategoriju nego projekciju. Narodna banka ne cilja konkretan nivo dezivnog kursa, već je naš osnovni cilj inflacija od 4 plus-minus 1,5 odsto. Svakako nemamo u planu nikakvu ciljanu depresijaciju, što se ovih dana moglo čuti od pjedinih analitičara", tvrdi guvernekrka NBS Jorgovanka Tabaković u intervjuu "Blicu".

Guvernerka Tabaković kaže da je NBS poslala Ministartvu finansija komentare na predlog (u međuvremenu usvojenog) budžeta za 2014. godinu u kojima je istaknuto neslaganje s pojedinim segmentima fiskalne strategije, naročito na deo koji se odnosi na inflaciju u narednim godinama.

Tabaković ističe i da nije sporno da se očekivanja različitih institucija mogu razlikovati, a to je slučaj i u drugim zemljama.

Što se tiče drugog velikog finansijskog pitanja koje muči građane, a to su velike kamate na kredite, prvi čovek srpske centralne banke kaže da je NBS ne može određivati bankama cene njihovih proizvoda, čak ni kada je kamata na dozvoljeni minus 35 odsto godišnje a inflacija u zemlji četiri odsto.

" Cenu određene usluge određuje tržište, ali nasavršenost tržišta je opšte poznata. Za građane je važno da budu pravilno informisani koliko koštaju određene bankarske usluge, a za banke da  znaju gde su granice izdržljivosti korisnika njihovih usluga, od kojih zavise i zbog kojih postoje", kaže Tabaković.

Prema njenim rečima, važno je da građani budu pravilno informisani koliko određena usluga košta i da prema tome određuju da li će je koristiti ili ne.

Ali, dodala je Tabaković, ukoliko su građani prinuđeni da koriste bankarsku uslugu, ako nemaju izbora ili, ako je izbor ograničen vidljivim i nevidljivim preprekama, onda nemoć tržišta postaje očigledna.

NBS se trudi da kroz Centar za zaštitu i edukaciju korisnika finansijskih usluga čini da korisnici finansijskih usluga budu što bolje informisani prilikom izbora određene bankarske usluge.

Guverner NBS smatra da eventualno raspisivanje parlamentarnih izbora ne bi značilo nikakvu promenu politike NBS, niti rizik u smislu ponašanja Vlade.

''Uverena sam da nijedna Vlada više, posle prethodne, neće dovoditi u pitanje fiskalnu konsolidaciju, niti će nametati bilo kakve izazove monetarnoj politici'', rekla je Tabaković .

Prema njenom mišljenju, jedini rizik koji bi doneli evenutalni izbori jeste nasleđeni model ponašanja da život u Srbiji stane po raspisivanju izbora i da se više niko ne bavi ekonomijom, ni privredom, već pričama i predviđanjima.

Tabaković veruje da su svi svesni da se vreme više ne može trošiti na besplodne priče i da, ako i bude izbora, svi moraju da se bave svojim poslom.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image