• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Javni dug na kraju novembra više od 59 odsto BDP-a

Izvor Tanjug

Javni dug Srbije povećan je u novembru za 207 miliona evra, i iznosio je 19,5 milijardi evra, tako da je učešće javnog duga u bruto domaćem proizvodu iznosilo 59,1 odsto, objavila je danas Uprava za javni dug.

Od početka godine država Srbija je servisirala obaveze po osnovu javnog duga (spoljni i unutražnji dug države) u ukupnom iznosu od 4,1 milijardi evra, od čega na ime glavnice 3,4 milijarde evra.

Najveće razduživanje tokom prvih 11 meseci bilo je na domaćem finansijskom tržištu, gde je otplaćeno dve milijarde evra duga po osnovu dospelih državnih hartija od vrednosti, dok su troškovi kamata po tom osnovu plaćeni u ukupnom iznosu od 0,3 milijarde evra.

Obaveze prema inostranim poveriocima plaćene su u iznosu od 0,8 milijardi evra, od čega na ime glavnice 0,5 milijardi.

Najznačajnija stavka razduživanja Srbije na međunarodnom finansijskom tržištu predstavlja prevremena otplata dela obaveza prema Londonskom klubu poverilaca u iznosu od 436 miliona dolara.

Srbija je platila obaveze po osnovu dospeća kupona emitovanih evroobveznica na međunarodnom tržištu u ukupnom iznosu od 221 milion dolara.

U posmatranom periodu izmirene su obaveze po osnovu datih garancija u ukupnom iznosu od 242,8 miliona evra, od čega na ime glavnice 190,2 miliona evra, dok su troškovi kamata plaćeni u ukupnom iznosu od 52,6 miliona evra.

U cilju finansiranja dospelih obaveza Srbija je tokom novembra ostvarila primanja po osnovu emitovanih hartija od vrednosti na domaćem finansijskom tržištu u iznosu od 412,3 miliona evra.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image