• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Zbog "carine" poskupljenja na severu Kosova

Izvor Tanjug

U radnjama u Kosovskoj Mitrovici povećane su cena svih mlečnih proizvoda koji se uvoze iz centralne Srbije.

Trgovci najavljuju da će narednih dana doći do povećanja cena i ostalih proizvoda.

Litar i po jogurta "Kravica", koji je do juče koštao u Kosovskoj Mitrovici 130 dinara, danas se prodaje za dvadeset dinara skuplje, a čašica istog jogurta koja je koštala 30 sada košta 40 dinara.

Vlasnik super marketa "Balkan" u Kosovskoj Mitrovici Radenko Kostić izjavio je Tanjugu da je najnovije poskupljenje rezultat dažbina koje su dužni da plaćaju na prelazima Jarinje i Brnjak na severu Kosova.

"Svi mlečni proizvodi će poskupeti od 16 do 19 odsto, jer na Jariunju albanski carinici naplaćuju 16,5 odsto PDV i tri odsto poreza za sve artikle srpskog porekla", rekao je Kostić.

On je naveo da se za akciznu robu, takođe na prelazu Jarinje, naplaćuje akciza tako da će ta vrsta robe na severu Kosova poskupeti čak do 30 odsto.

"Nećemo imati potrebu da idemo u Srbiju za robu ako nas Srbija ne oslobodi, kako ne bi dva puta plaćali akcizu. Na dva litra koka kole plaćamo 50 eurocenti akcize", kazao je Kostić.

Građani Kosovske Mitrovice kažu da je najnovije poskupljenje udar na kućni buzdet i da su cene više nego u centralnoj Srbiji. "Plate su sve manje, dinar povremeno slabi, tako da ne znam kako će da se izađe na kraj, za hranu će valjda biti", kaže za Tanjug Mitrovčanka Slavica Jargić.

Stariji Mitrovčanin je rekao da se građani, iako im poskupljenje ne odgovara, moraju pomiriti sa činjenicom, a da su prehrambeni proizvodi u Kosovskoj Mitrovici do sada morali da budu jeftiniji jer su trgovci bili oslobođeni mnogih dažbina.

Do najnovijeg poskupljenja na severu Kosova dolazi nakon što je pre dva dana počela naplata dažbina na robu koja se na Kosovo preko prelaza Jarinje i Brnjak uvozi na sever pokrajine.

Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

leposavac

dosta su se bogatili prodavci na sesveru sa marzama od40Posto neka idu u svoje stanove u BG ionako na kosovo ostace obican narod i sirotinja koja nema kud a sirotinju niko ne pita ništa to je rezultat briselskog sporazuma neka je sretan put ostatku srbije u EU Ali povedite i nase biznisnene sa kosova koji su se samo bogatili na jadu i bedi nas obicnix ljudi koji jedva imaju za xleb pozdrav od jednog nezaposlenog leposavca i njegove troje dece NAPRED SRBIJO

Nenad

Ko je beše pobedio na izborima na severu Kosova? Toma Nikolić i Aleksandar Vučić ako me ne vara pamćenje. Ne žalite se sada braćo Srbi.

potrosac

Uvoznici robe, preprodavci, vlasnici magacina sa severa kosova do sada su bili oslobodjeni PDV-a, oni su uzimali robu u Srbiji po 20% nizoj ceni...npr. taj jogurt od 1.5 litar su nabavljali po ceni 90 dinara a prodavali 130. Znaci oni su to prodavali kao da nisu bili oslobodjeni PDV-a plis njihova zarada-marza od 15%-20%. To znaci da su oni imali zaradu do 40%. Sada kada je uvedena ova catina oni dizu cene proizvoda da bi opet zaradjivali tih 40%.

special image