• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kreće prodaja Galenike i Politike, sutra prospekti

Izvor Tanjug

Agencija za privatizaciju najavila je da će sutra objaviti prospekte društava Galenika i Politika AD, kao i odluke o restrukturiranju ta dva preduzeća.

Pored osnovnih podataka o preduzećima, prospekti će sadržati i podatke iz finansijskih izveštaja za 2011. i 2012. godinu i podatke o imovini.

Pisma o zainteresovanosti za kupovinu kapitala, odnosno imovine navedenih društava, treba da se dostave Agenciji za privatizaciju i subjektima privatizacije, u roku od 30 dana od dana oglašavanja prospekta.

U skladu sa inicijativom Ministarstva privrede od 14. novembra, privatizaciji prethodi postupak restrukturiranja kojim će se predvideti predmet i način privatizacije.

Predsednik sindikata "Nezavisnost" Zoran Pantelić rekao je da će odluka o pokretanju postupka restrukturiranja "Galenike" omogućiti da fabrika uspostavi normalan rad i proizvodnju.

Pantelić je rekao Tanjugu da je menadžment te kompanije jutros dobio odluku Agencije za privatizaciju o pokretanju postupka restrukturiranja i da je potom i predstavnike sindikata upoznao sa time.

"Ono što je ministar privrede najavljivao, sada se praktično i sprovodi što znači da će ubuduće preduzeće moći da posluje sa očišćenim, novim računom i poverioci neće moći u narednom periodu da blokiaraju račun kompanije", kazao je Pantelić.

To će, kako je kazao, omogućiti da se nastavi sa normalnim poslovanjem.

"Sindikati su zadovoljni ovom odlukom jer ona praktično omogućava nastavak normalnog rada fabrike i proizvodnje lekova. Nas pre svega, to zanima, odnosno da fabrika radi, jer ako ona radi svi ostali problemi mogu da se resasavaju u hodu", kazao je Pantelić.

Ministar privrede Saša Radulović izjavio je pre desetak dana da se u sklopu rešavanja problema Galenike razmišlja o modelu uvođenja finansijskih investitora koji bi mogli da dobiju 20 odsto tog preduzeća, a da država potom taj novac upotrebi za razvoj proizvodnje.

Prošle nedelje saopštio je i da je regulisanje potraživanja od Galenike još na dnevnom redu pregovara Ministarstva privrede i banaka.

Dug Galenike prema bankama je oko 85 miliona dinara, za te kredite je država bila garant i to je samo deo duga, rekao je Radulović na konferenciji za novinare u Vladi Srbije prošle nedelje povodom 100 dana rada Ministarstva privrede.

"Galenika je dobra kompanija, ali je imala katastrofalan menadžment. Fabrika ima dobre proizvode, oni imaju tržište i pokušaćemo da očuvamo taj deo fabrike. Lična karata se privodi kraju, pravi se program restrukturiraja. Trazićemo kupca koji neće kupovati samo tržište Galenike već će nastaviti proizvodnju", rekao je Radulović.

Vlada Srbije je 25. novembra dala saglasnost za pokretanje postupka privatizacije preduzeća Galenika. Za kupovinu je ranije bila zainteresovana američka kompanija Valiant, ali je početkom juna ove godine odustala od slanja pisma o namerama za strateško partnerstvo.

Poreska uprava je pre skoro dva meseca blokirala račun tog preduzeća što je stvorilo velike probleme u poslovanju.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image