• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"NBS ce braniti stabilnost cena i nisku inflaciju"

Izvor Tanjug

Guvernerka Jorgovanka Tabaković izjavilada centralna banka nije potrošila ni jedan evro iz deviznih rezervi da bi odbranila stabilnost kursa i poručila da je će stabilne cene i niska inflacija i dalje biti zacrtani cilj NBS.

Govoreći o međugodišnjoj inflaciji koja je u novembru bila 1,5 odsto, što je najniži nivo u proteklih 40 godina, Tabaković je za RTS podsetila da je inflacija iznosila 12,2 odsto kada je ona došla na čelo NBS, kurs dnara je bio 115 za evro, na čiju je odbranu potrošeno oko 1,4 milijardi evra iz deviznih rezervi.

Danas je kurs 114,9 dinara za evro, a za održavanje njegove stabilnosti NBS je kupila 435 miliona evra i isto toliko prodala, što znači da nije potrošila ni jedan evro iz deviznih rezerv. Od kako je ona guverner kupovna moć građana je, kako je rekla, smanjena samo za 240 dinara, kada je reč o mesečnim zaradama.

NBS će se držati zacrtanog cilja, a to je odbrana stabilnosti cena i niska ciljana inflacija, poručila je Tabaković i objasnila da centralna banka mora da brani stabilnost kursa dinara zato što je Srbija "visokoevroizovana" država.

"Ne branimo ni jedan određeni nivo kursa, već ne dozvoljavamo da kurs bude u prekomernom padu ili da dinar prekomerno jača", kazala je Tabaković.

Odgovarajući na pitanje da li je ona kao guverner NBS oterala špekulante sa domaćeg tržišta, očuvanjem stabilnosti kursa,Tabaković je rekla da ih nije oterala već samo koristila instrumente monetarne politike koji su joj bili na raspolaganju, a sve to u interesu građana, privrede i države.

U odgovoru na pitanje da li ovaj kurs ne odgovara izvoznoj privredi, Tabaković je rekla da je kurs dinara realan, zato što nije postignut trošenejm deviznih rezervi.

Na pitanje da li očekuje veći rast ili pad dinara pred kraj godine, Tabaković je
odgovorila da se ona ne bavi predviđanjem kursa, mada se ogradila rečima da ona ne kaže da neće doći do promene kursa, na šta će NBS reagovati svojim mehanizmima da održi stabilnost domaće valute.

Povodom smanjenja referentne kamate ove nedelje od 0,5 odsto, što je ukupno dva odsto u ovoj godini, Tabaković je rekla da ta odluka NBS nije bila ishitrena i privremenog je karaktera i ocenila je da banke još nisu reagovale snižavanjem kamata.

"Najvažnije je da inflaciju 'usidrimo' na niskom, stabilnom nivou u naredne tri godine u
rasponu četiri plus - minus 1,5 odsto", istakla je guverner NBS.

Govoreći o visokim kamatama u Srbiji i njihovom eventualnom snižavanju, Tabaković je rekla da banke ne mogu da prevaljuju previsoke kamate na građane od čak 35 odsto godišnje na dozvoljeni minus po platnim karticama i dodala da će NBS naći način da bankama ukaže da moraju uvažavati realnost.

U komentaru na mere vlade da ograniči zarade u javnom sektoru, Tabaković je rekla i da će NBS solidarno deliti sudbinu svih i korigovati plate u centralnoj banci.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image