• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Poražavajući rezultati popisa poljoprivrede"

Izvor MONDO/Agencije

Rezultati popisa poljoprivede u Srbiji, prvog posle pola veka, u nekim segmentima su apsolutno poražavajući, ali su realni i predstavljaju alarm na budilniku, ocenio je danas ministar poljoprivrede Dragan Glamočić.

Popis realizovan 2012. godine, između ostalog, je pokazao je da su nosioci porodičnih poljoprivrednih gazdinstava sve stariji, a poljoprivredna mehanizacija takođe zastarela, rekao je Glamočić na konferenciji za novinare u Vladi Srbije.

Glamočić je naglasio da su najnoviji realni podaci o stanju poljoprivrede u Srbiji veoma značajni za resorno ministarstvo, jer sada ima uvid u kompletnu sliku i dobru osnovu za praćenje, ocenu i planiranje buduće agrarne politike.

Ovi podaci stižu u odlučujućem trenutku, uoči početka pregovora sa EU u januaru, jer će za njih biti potrebni tačni podaci, istakao je on, dodajući da je to prvi popis poljoprivrede posle pola veka.

Popis poljoprivrede sproveli su od 1. oktobra do 15. decembra 2012. godine Ministarstvo poljoprivrede i Republički zavod za statistiku, uz pomoć Evropske unije koja je iz pretpristupnih fondova dala za to devet miliona evra.

Podaci govore da u Srbiji ima 631.552 poljoprivrednih gazdinstava, a ukupna površina poljoprivrednog zemljišta je 3.861.477 hektara, a broj članova i stalno zaposlenih na gazdinstvima je 1.442.628.

U Srbiji ima 908.102 goveda, 3.407.318 svinja, 1.736.440 ovaca, 231.837 koza, 26.711.220 živine, 665.022 košnica pčela, 410.894 traktora.

Popisom je evidentirano i 108.230 domaćinstava koja se bave poljoprivrednom proizvodnjom za sopstvene potrebe, odnosno ne ispunjavaju uslov za poljoprivredno gazdinstvo i raspolažu sa 45.000 hektara.

Glamočić je istakao da su podaci dobra osnovu za buduće praćenje i planiranje agrarne politike i razvoja sela i naglasio da će Ministarstvo raditi na motivisanju građana da se vrate ili ostanu na selima, kako bi se obnovila zapuštena domaćinstva.

"Rezultati popisa baš stižu u odličnom trenutku, kada započinjemo pretpristupne pregovore sa EU i kada se od nas očekuje realno prezentovanje stanja u poljoprivredi naše zemlje", rekao je ministar.

Rekao je da će podaci s popisa omogućiti realizaciju direktne finansijske podrške poljoprivrednim proizvođačima kroz korišćenje sredstava iz pretpristupnih fondova EU.

Glamočić je naveo da je stočarstvo u Srbiji najugroženije, i najavio da će, po Zakonu o podsticajima, početkom iduće godine Ministarstvo poljoprivrede predložiti konkretne mere.

Rezultati popisa poljoprivrede objavljeni su u dvojezičkoj publikaciji "Popis poljoprivrede 2012 - Poljoprivreda u Republici Srbiji", kao i na sajtu www.popispoljoprivrede.stat.rs.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image