• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Agrokoru uslovno odobrena kupovina Merkatora

Izvor Tanjug

Srpska Komisija za zaštitu konkurencije donela je rešenje kojim je uslovno odobreno hrvatskom Agrokoru kupovinu slovenačkog Merkatora, saznaje Tanjug u Komisiji.

 Agrokoru uslovno odobrena kupovina Merkatora Izvor: Ilustracija MONDO

Izvor: Ilustracija MONDO

Savet Komisije je zaključio da se koncentracija ne može odobriti bez primene odgovarajućih strukturnih mera koje podrazumevaju da Agrokor ustupi ili proda svoje maloprodajno poslovanje nekom od konkurenata u toj oblasti aktivnosti.

Ovaj uslov se odnosi na 21 prodajni objekat (alternativno 22), u 15 gradova/opština Srbije, ukupne neto prodajne kvadrature od oko 20 hiljada kvadratnih metara.

Odlukom je Agrokor dodatno obavezan da izveštava Komisiju o osnovnim aspektima poslovne politike prema dobavljačima, o politici rabata i drugih uslova nabavki, kao i da je informiše o svim promenama do kojih dolazi u saradnji, pre svega, sa grupom onih dobavljača koji spadaju u kategoriju malih i srednjih preduzeća.

Propisane strukturne mere, uz čiju primenu je ova koncentracija odobrena, proizašle su iz analize stanja u predmetnoj maloprodaji na lokalnim geografskim tržištima, pri čemu je Komisija obezbedila izjašnjavanje 23 konkurenta različite tržišne snage i različitog stepena geografskog i teritorijalnog značaja.

U tom postupku obezbeđena su i korišćena izjašnjenja i ocene 25 proizvođača u oblasti mlečne industrije, industrije bezalkoholnih pića, industrije mesa, ulja, šećera, konditorskih, kao i hemijskih proizvoda, koji svojom robom snabdevaju kako Agrokor i Merkator, tako i njihove konkurente.

Prikupljeni su i podaci od nadležnih državnih organa, kao što su Agencija za privredne registre, Republički zavod za statistiku, Poreska uprava, kao i informacije od svih velikih trgovinskih lanaca nacionalnog značaja, koji su aktivni na tržištu predmetne maloprodaje u Srbiji i onih koji imaju regionalni ili lokalni karakter.

Komisija je procenila i vertikalne efekte ove koncentracije zbog činjenice da je kompanija Agrokor u Srbiji prisutna preko svoja 22 povezana i aktivna društva, među kojima su i "Dijamant" iz Zrenjanina, "Frikom" iz Beograda, "Kikindski mlin" iz Kikinde.

Odluku Komisija je temeljila i na nalazima ekonomske analize tržišta nespecijalizovane trgovine na veliko, i tržišta trgovine na malo u nespecijalizovanim prodavnicama pretežno hrane, pića i duvana za tržište grada Beograda i tržište Srbije u periodu 2010-2012. godina, koju je za potrebe ovog postupka sproveo Institut ekonomskih nauka iz Beograda.

Agrokor je najveća hrvatska privatna kompanija sa oko 40.000 zaposlenih, a bavi se maloprodajom, proizvodnjom, preradom i distribucijom hrane.

Sredinom juna u Ljubljani je potpisan ugovor kojim se Agrokor obavezao da kupi 53,12 odsto deonica Merkatora i konzorcijuma 12 prodavaca, po ceni od 240 miliona evra.

Komentari 4

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Srboljub

Blago vama strucnjacima sto pored ociju ne vidite da pokupovase sve sto se kupiti moze.Rade na unistenju Srbije i Srba a vi o cenama platama.Uzmite informisite se sta se desava oko vas obmanjenih i osvestite se dok ne bude kasno

miroSLAVA

Bice bolje, bice! Odlicno :)

Hakuna matata

Ok, razumna odluka agencije. Ali čak i sa ovom odlukom, ponovo nastaje jedan džinovski igrač na tržištu. Koja je garancija, u zemlji Srbiji, da Konzum neće ući u dogovor sa Delezom jer drže zajedno preko 50% tržišta sada. Ako pogledate na cenoteka.rs kakve su im cene ni sada nisu povoljni, a može samo na gore da ide. Bilo bi mnogo bolje da se gurne na tržište neki novi trgovinski lanac (dolazi Lidl znam, ali barem još neko), da građani imaju izbora. Konkurencija je ključ ljudi, pošto plate neće rasti u narednom periodu hajde barem da cene idu dole, da barem malo olakšamo situaciju.

special image