• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

U zdravstvu ušteda od 25 miliona evra

Izvor Beta

Ministarka zdravlja Srbije Slavica Djukić Dejanović izjavila je danas u Beogradu da se sprovođenjem javnih nabavki u zdravstvu uštedelo 25 miliona evra.

To je, istakla je, četvrtina budžeta tog ministarstva za 2014. godinu.

"To nije mala suma, i ona će dobro doći pacijentima. Mi ćemo ići na to da u narednom periodu centralizovane javne nabavke obuhvate veći broj roba", rekla je Djukić Dejanović govoreći o ovogodišnjem radu svig ministarstva.

Ministarka je za 2014. godinu najavila kraće lista čekanja na zdravstvene intervencije, do čega treba da dođe povezivanjem i centralizacijom podataka u Republičkom fondu za zdravstveno osiguranje (RFZO), kao i nabavkom opreme, rekonstrukcijom zgrada i jačanjem kadrova u zdravstvu.

Najavila je stupanje na snagu novog kalendara vakcinacija od 1. maja sledeće godine te će deca već 1. jula primiti petovalentne vakcine "koje su neuporedivo komfornije", rekla je Djukić Dejanović.

Za lecenje obolelih od retkih bolesti u budžetu za sledeću godinu predviđeno je 280 miliona evra, 150 miliona više nego ove godine, ali je, po rečima ministarke, to je i dalje "mala suma" za sve potrebe tih bolesnika.

U rezultate rada ove godine Djukić Dejanović je ubrojila formiranje jedinica za palijativno zbrinjavanje koje bi do 2015. godine trebalo da rade u ukupno 28 gradova u Srbiji, i nabavku 143 vozila za domove zdravlja za prevoz najtežih bolesnika - raspodeljeno je 70 vozila, a do kraja januara biće i ostala.

Ministarka je navela i izmene Pravilnika o uslovima upućivanja na lečenje u inostranstvo, i na donošenje Zakona o pravima pacijenata i Zakona o zaštiti mentalno obolelih za čiju se zaštitu izdvaja 1,9 odsto ukupnog budžeta.

Ali, u Hrvatskoj se izdvaja pet do šest odsto, a u mnogim zemljama regiona i do osam odsto, rekla je ona i dodala da je stručna javnost Zakon o zaštiti osoba sa mentalnim smetnjama ocenila kao jedan od najmodernijih propisa te vrste.

Kako je saopšteno u Ministarstvu zdravlja, dugovanja za doprinos za zdravstvo iznose 93,47 milijardi dinara, od čega su 52 milijarde nenaplative.

Odgovarajući na pitanje novinara o posebnom fondu za lečenje dece u inostranstvu, ministarka je kazala da njegovo formiranje nije moguće bez izmene zakona, dok Ministarstvo podržava osnivanje takvog fonda.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image