• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Na snazi zabrana upošljavanja, manje državne plate

Izvor Beta

U Srbiji je danas stupila na snagu dvogodišnja zabrana zapošljavanja u javnom sektoru i zakon kojim se u tom sektoru smanjuju plate veće od 60.000 dinara.

Izmenama Zakona o budžetskom sistemu koje su usvojene 6. decembra, ograničava se i ukupan broj privremeno angažovanih radnika na 10 odsto ukupnog broja zaposlenih u organu ili instituciji koja se neposredno ili posredno finansira iz budžeta.

Novi radnici mogu se zaposliti uz saglasnost tela Vlade Srbije, na predlog ministarstva ili drugog nadležnog organa, a predviđeni su i izuzeci za određene pozicije.

Da bi smanjila budžetski deficit Vlada Srbije će od 1. januara u javnom sektoru smanjiti plate više od 60.000 dinara.

Iznos zarada u javnom sektoru koji premašuje 60.000 dinara biće umanjen za 20 odsto, a iznos veći od 100.000 dinara za 25 odsto.

Iznos za koji će biti umanjene zarade zaposlenima uplaćivaće se u budžet Srbije, istog dana kada se isplaćuju zarade.

Poreska uprava po isteku kalendarskog tromesečja kontrolisaće da li je poštovano pravilo o umanjenju neto zarada.

Za nepoštovanje odredbi zakona o smanjenju zarada predviđene su kazne od 500.000 do dva miliona dinara za instituciju i od 50.000 do 150.000 dinara za odgovornu osobu i osobu koja ne uplati razliku u iznosu zarade u budžet.

Rashodi za zaposlene u javnom sektoru u Srbiji veći su od tri odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), što je oko 900 miliona evra godišnje.

To je, prema oceni Ministarstva finansija, posledica nekontrolisanog zapošljavanja i viših zarada u javnom nego u privatnom sektoru.

Kako se precizira, u Srbiji ima za pet do 10 odsto više zaposlenih u javnom sektoru na 1.000 stanovnika nego u drugim državama regiona, a zarade u javnom sektoru su za 35 odsto veće nego u privatnom.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Teacher

Nece im biti umanjenje 25000 nego 10000,jer se oporezuje samo onaj iznos koji prelazi 60000

RACUN

ONI SA PLATOM OD 100000d NECE NI OSETITI UMANJENJE OD 25000 KOLIKO JE MOJA CELA PENZIJA. A IMA IH PUNO SA MNOGO MANJOM. NIJE DOBAR OVAJ PUT JER JE OCIGLEDNO DA SE STITI DRZAVNI SEKTOR. OVO JE INACE VFC RADIO DINKIC, DAKLE "VEC VIDJENO"-SUMNJIV EFEKAT

special image