• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

EU radi na tegli za srpski med

Izvor Beta

Savez pčelarskih organizacija Srbije (SPOS) najavio je da će Evropska unija, preko Austrijske razvojne agencije, finasirati projekat "Reka meda".

Projekat podrazumeva izradu jedinstvene tegle u kojoj će se prodavati med iz Srbije garantovanog kvaliteta.

Kako je agenciji Beta rečeno u SPOS-u, ukupna vrednost tog projekta je 218.988 evra, od čega će EU učestvovati sa 167.460 evra ili 74,46 odsto, dok je ostatak obezbedila ta organizacija.

Pčelari čiji med bude pakovan u obeleženu teglu moraće da prate i primenjuju principe dobre pčelarske prakse i dobijaće na otkupu do 20 evrocenti veću cenu od maksimalne cene na tržištu.

U SPOS naglašavaju da je to najveći i najznačajniji projekat te organizacije i doprineće prepoznatljivosti srpskog meda i standardizaciji pčelinjih proizvoda, kao i bolju prodaju meda.

U okviru projekta biće finansiran veći deo analize meda, obuka pčelara, obuka o organskoj proizvodnji, kao i izrada promotivnog materijala.

Biće urađen priručnik "Dobra pčelarska praksa", kako bi se pomoglo unapređenju tehnike pčelarenja i ustanovio sistem kvaliteta domaćeg meda, neophodnog za pakovanje u unikatnu teglu.

Prema podacima u SPOS-a, u Srbiji se proizvodi od šest do devet hiljada tona meda godišnje, a izvoz premašjuje 3.000 tona, od čega najviše u Nemačku, Italiju, Austriju, Francusku, Belgiju i Norvešku.

Tagovi

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Paja

Napraviti teglu je veliko umeće....pa nije to avion

special image