• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Dinkić: Nove ekonomske mere ili recesija

Izvor Tanjug

Srbiji preti novi talas recesije na proleće, ukoliko vlada ne donese nove ekonomske mere, izjavio je danas predsednik Ujedinjenih regiona Srbije Mlađan Dinkić.

"Mislim da je sada potrebna jasna politika u ekonomiji, a čini mi se da je sadašnja vrlo konfuzna i poprilično eksperimentalna", kazao je Dinkić, i ocenio da neselektivne mere štednje ne doprinose smanjivanju budžetskog deficita i zaustavljanju rasta javnog duga, već guše domaću potrošnju i privredu.

Srbija će, sa ovom projekcijom budžeta za 2014, imati "krizu sa troduplim dnom", pa bi na proleće mogla da se suoči sa novom recesijom, nakon onih iz 2009. i 2012, naveo je Dinkić na brifingu za novinare u sedištu stranke.

Dinkić vidi rešenje u prevremenom razduživanju, odnosno vraćanju skupih kredita, umesto smanjivanja lične potrošnje građana i investicionih troškova, istakavši da nema mesta za radikalno smanjivanje plata i penzija.

"Ako bi se prevremeno otplatilo 2,5 milijarde evra u 2014, trošak kamata u 2015. bio bi oko 500 miliona evra manji nego u ovoj godini, i to bi otvarilo prostor za mnogo produktivnije investicije... Kamate sada jedu sve uštede po osnovu stabilizacionih programa", naveo je Dinkić.

On je rekao da bi pomoć iz Emirata dobrodošla, ali da "ne veruje da će doći sve tri milijarde evra" za finansiranje države, pa preostaje - državna imovina, "da se vidi šta se ne koristi kako treba i bez čega se može i šta može da napravi 2,5 milijarde evra".

"Sa dva preduzeća je to moguće uraditi...Ne moraju da se prodaju, mogu da se daju u dugoročan zakup, uz plaćanje unapred, ima različitih varijanti", kazao je Dinkić, ne želevši da precizira o kojim preduzećima je reč.

URS predlaže da se istovremeno vrate skupi krediti, poboljša privredni ambijent i ide sa državnom intervencijom na domaćem tržištu u sektorima koji su sada pogođeni kao što je građevinarstvo, kazao je Dinkić.

Vlada bi morala da krene i sa politikom javnih radova, nastavi politiku podsticanja investicija u izvoznu orijentisanu privredu, vrati subvencionisane stambene kredite i poveća ulaganja u poljoprivredu, dodao je.

Ukazao je i da je karakteristika prošle godine, u ekonomskom smislu, bilo da je izvozna privreda imala odlične rezultate, ali da su zato svi oni koji zavise od domaćeg tržišta, imali velike probleme.

Dinkić je kao primer naveo građevinarstvo koje je za 11 meseci prošle godine imalo pad bruto-dodate vrednosti od 28 odsto.

Da je građevinarstvo ostalo na nivou iz 2012, koja nije bila dobra, ali je ipak bila bolja od upravo završene, privredni rast Srbije bi u 2013. bio duplo brži, i iznosio bi oko pet odsto, naveo je Dinkić.
Realni privredni rast u 2013. bio je 2,4 odsto, i to zahvaljujući napretku u izvozno orijentisanim granama, što dokazuje da treba nastaviti sa podsticajima investicija u tim oblastima, naglasio je Dinkić.

On je podsetio da je Srbija prošle godine ostvarila rekordan rast izvoza od 26 odsto, što je najpozitivnije ekonomsko postignuće u poslednjih nekoliko godina.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Ivica

Ti si onaj sto nam pricao da nam je buducnost u malim i srednjim preduzecima, pa unistio gigante i lepo privatizovao. Sto Nemacka nije unistila siemens, bosh, mercedes i sl

acaaaaaa

Iskreno se nadam da je tvoje vreme proslo...

special image