• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Krstić:Ekonomiju koncentrisati oko jakih izvoznika

Izvor Tanjug

Ministar finansija Lazar Krstić ocenio je da bi ekonomska politika trebalo da se koncetriše na nekoliko ključnih industrijskih grana koje će biti izvozno orijentisane.

Ministar Krstić je izrazio zadovoljstvo što iz prethodne godine u novu nisu prenete nove obaveze, jer nije bilo drugog rebalansa budžeta, a za održivost putanje javnog duga, kao dela BDP-a, smatra, moguća su dva načina.

"Prvi je da se zadužujemo po jeftinijim kamatnim stopama nego do sada, mislim prevashodno na dobre bilateralne odnose koje možemo da iskoristimo bilo sa UAE, Rusijom. Bilo bi dobro da deo skupih kredita refinansiramo ili u potpunosti otplatimo", objasnio je Krstić.

Komentarišući zvanične statističke podatke, prema kojima je izvoz Srbije u 2013. povećan za četvrtinu i smanjen je deficit u spoljnotrgovinskoj razmeni, Krstić je ukazao da ekonomska politika treba da bude u tom smeru, da se opredelimo za nekoliko ključnih industrijskih grana koje će biti izvozno orijentisane.

U te velike sisteme, Krstić je ubrojao Fijat i Er Srbiju, oko kojih će moći da se razvija puno privredne aktivnosti sa nekim manjim firmama koje su kooperanti, ocenjujući da će samo tako Srbija uspeti da unapredi situaciju i poveća zaposlenost.

Prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, Srbija je u 2013. prvi put ostvarila suficit u spoljno-trgovinskoj razmeni sa Italijom i SAD.

Među 15 najvećih izvoznika, dve trećine su oni koji su dobili direktnu državnu podršku.

Komentari 6

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nenad

Air Srbija vam se već pokazala,20 dana radi i već se kvare avioni. A Fiat vam je ostavila prethodna vlada. Šta ste vi radikali uradili za dve godine?

milan

Političari se igraju SIMS-a

Robespjer

Mladi ministar ima znanje ima stručnost, energiju, ali mu nedostaje iskustva. Drago mi je da podržava rad svog prethodnika na tom mestu. Čak je pohvalio Dinkića i za dovodjenje Fijata i Air Serbia. Drago mi je što mladi Krstić nastavlja s onim što je Dinkić započeo i da podržava dobre stvari svog prethodnika, za razliku od Radulovića, koji nas vodi u utopiju.

special image