• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ministarstvo sindikatima: Naša vrata su otvorena

Izvor MONDO/Agencije

Nakon prozivke Udruženja sindikata "Sloga" i kritike ministra privrede zbog oglašavanja na twitteru povodom zakona o radu, oglasilo se Ministarstvo privrede.

Ministarstvo privrede pozvalo je večeras predstavnike svih sindikata na konstruktivan socijalno-ekonomski dijalog i učešće u javnoj raspravi o predlogu izmena Zakona o radu u organizaciji Ministarstva rada, koje je zvanični predlagač tog zakona.

"Ministarstvo privrede nije izašlo iz Radne grupe, već su to demonstrativno uradili predstavnici reprezentativnih sindikata. Mi smo uvek spremni na konstruktivan razgovor sa sindikatima", rečeno je večeras Tanjugu u Ministarstvu privrede.

Reagujući na današnji poziv Udruženih sindikata Srbije "Sloga" ministru Raduloviću "da se vrati za pregovarački sto...a ne da se oglašava na društvenim mrežama tvitovanjem stavljajući u fokus probleme vezane za naknade za godišnji odmor, bolovanja, regres, bonus, topli obrok i prevoz", u Ministarstvu ističu da sindikati kod njih "kucaju na otvorena vrata".

Ministar privrede, Saša Radulović je, kako podsećaju, jedini išao na sastanak sa preko 200 predstavnika reprezentativnih sindikata, u decembru u Domu sindikata u Beogradu, i smatra da i predstavnici svih ostalih sindikata, sa kojima je takođe razgovarao u proteklom periodu, treba da se uključe intenzivno u ovaj dijalog.

"Nema sindikalne organizacije u Srbiji sa kojom predstavnici Ministarstva privrede i ministar nisu razgovarali na ovu temu, kao i o rešavanju problema preduzeća u restrukturiranju, gde će usvajanjem Zakona o privatizaciji biti omogućena velika uloga sindikalnih organizacija u rešavanju sudbine tih preduzeća".

"Još jednom pozivamo sve sindikate da u najdemokratskijoj formi za donošenje zakona, učešćem javnoj raspravi koju organizuje Ministarstvo rada, doprinesu kreiranju zakonskog rešenja koje će biti u interesu Srbije i svih njenih građana", poručili su iz resornog Ministarstva.

Ministar Radulović je ranije danas odbacio na svom tviter nalogu računicu sindikata o umanjenju naknada za bolovanje i godišnje odmore koju prenose neki mediji.

Komentarišući navode iz Blica kako će naknada za bolovanje radniku biti manja za 100 evra, a za godišnji odmor 150 evra na godišnjem nivou, ministar je naveo da je list "verovatno mislio na zloupotrebe u javnom sektoru, ne u privatnom".

"Ako su vam regres, bonus, topli obrok, prevoz, prekovremeni rad 35 odsto zarade, onda će vam naknada za godišnji odmor i bolovanje pasti za toliko. Ako zarađujete prosečnu platu i odete na godišnji odmor ili morate na bolovanje, naknada će vam ostati ista. Osim za javni sektor", napisao je ministar.

A onda se oglasio USS "Sloga" saopštigši da ministar tvitovanjem stavlja u fokus probleme vezane za naknade za godišnji odmor, bolovanja, regres, bonus, topli obrok i prevoz".

"Totalno je neprofesionalno, posebno za čoveka koji je dobitnik nagrade 'Reformator godine', da nastavlja ubeđivanje javnosti o neophodnosti izmena zakona o radu, tako što dijalog zamenjuje društvenim mrežama", navodi se u saopštenju tog sindikata.

Udruženi sindikati Srbije "Sloga" ukazuju da su oduvek insistirali na dijalogu, na javnosti celog postupka, tripartitnom odlučivanju i donošenju rešenja uz učestvovanje svih relevantnih učesnika u dijalogu.

"Stavljati u fokus naknade za godišnji odmor, bolovanja, regres, bonus, topli obrok i prevoz kao jedine probleme donošenju izmena zakona o radu, nije u duhu demokratije i demokratskog društva i ovo vidimo kao namerno skretanje pažnje sa daleko važnijih odredaba članova zakona kojih ima više od 200", poručuje taj sindikat.

Podseća se da sa državom i samim ministrom ima dosta prostora za razgovor na temu "budućeg puta srpske ekonomije" i socijalnom položaju zaposlenih i nezaposlenih, posebno o minimalnoj ceni rada u realnom, odnosno privatnom sektoru i budućnosti zaposlenih u preduzećaima u restruktuiranju.

Predviđeno je da javna rasprava o izmenama i dopunama Zakona o radu traje od 18. decembra do 10. januara.

Kako kažu u Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike javna rasprava će trajati do 10. januara, do kada će preko sajtova Ministarstva rada, E-prave i Kancelarije za saradnju sa civilnim društvom, moći da se komentarišu rešenja ponuđenog dokumenta.

Javna rasprava o Nacrtu izmena i dopuna Zakon o radu započeta je 18. decembra prošle godine objavljivanjem tog nacrta na sajtu Ministarstva rada. Kasnije je to ministarastvo otkazalo tri planirana okrugla stola, nakon što su dva reprezentivna sindikata najavila da će sprečiti organizovanje tih skupova.

Ta dva sindikata, Savez samostalnih sindikata Srbije i Ujedinjeni granski sindikati (UGS) "Nezavosnosti", izašli su iz Radne grupe za izradu izmena i dopuna Zakona o radu nezadovoljni ponuđenim rešenjima i odnosom socijalnih partnera i zapretili da će sprečiti da taj zakon bude usvojen.

Savez samostalnih sindikata Srbije (SSSS) i Ujedinjeni granski sindikati "Nezavisnost" pripremaju se za najavljene proteste i štrajkove, koje će organizvati ukoliko Vlada Srbije ne povuče Nacrt izmena Zakona o radu, rečeno je agenciji Beta u SSSS.

Ti sindikati se, kako kažu, drže odluke da će, u slučaju da Vlada Srbije do 20. januara ne povuče taj nacrt iz procedura, 23. januara organizovati štrajk upozorenja, a zatim i proteste širom Srbije.

Istovremeno se, kako se navodi na sajtu SSSS, dva reprezentativna sindikata pripremaju za organizovanje generalnog štrajka svih zaposlenih u Srbiji.

Poslodavci zadovoljni izmenama, PTT protiv zakona

Udruženje poslodavaca Srbije "Poslodavac" smatra da je predlog Zakon o radu u velikoj meri uspeo da pomiri interese socijalnih partnera i da doprinese unapređivanju položaja zaposlenih na tržištu rada, ali i poslodavaca, ne derogirajući elemente dostojanstvenog rada.

Predlog da se isplata otpremnine višku zaposlenih ograniči samo za period koji je zaposleni proveo u radnom odnosu kod poslednjeg poslodavca, prema oceni udruženja, motiviše poslodavce da zapošljavaju stručne ljude sa višegodišnjim iskustvom, s obzirom da je na tržištu rada visok broj kvalifikovane radne sange, starijih osoba, što bi pomoglo njihovo ponovno zapošljavanje i uključenje u sistem.

"Ne postoji ekonomska opravdanost da zaposlenom više puta bude isplaćena otpremnina za isti vremenski period, ali i da poslodavac kod koga se ostvaruje otpremnina plaća za sve prethodne godine staža provedenih kod ostalih poslodavaca", navodi udruženje "Poslodavac" u saopštenju, u kojem se obrazlažu razlozi za usvajanje predloženog Zakona o radu.

Takođe, ova mera će, dodaje se dalje, znatno poboljšati uslove za nova zapošljavanja, posebno imajući u vidu nezaposlenost kod mladih, koja je viša od 52 odsto.

"Kada je u pitanju rad posredstvom agencija za zapošljavanje, ova mera omogućava lakše zapošljavanje kod sezonskih poslova, veću sigurnost za zaposlenog, kao i veću fleksibilnost na tržištu rada. Ovakav vid zapošljavanja je prisutan u gotovo svim zemljama EU, olakšava i smanjuje vreme i birokratiju za zapošljavanje kod poslodavaca, a zaposleni lakše dolazi do posla".

Treba imati u vidu da je u interesu svakog poslodavca, posebno u privatnom sektoru, da sačuva dobrog zaposlenog, ponudi mu bolje uslove za rad, ali da je pre svega obim posla, nelikvidnost, smanjena konkurentnost preduzeća, presudna za smanjenje broja radnika, poručuje udruženje Poslodavac.

Sa druge strane predsednik Sindikata PTT Srbije Aleksandar Pavlović izjavio je danas se sindikat tog javnog preduzeća protivi predloženim izmenama Zakona o radu.

On je agenciji Beta kazao da taj sindikat smatra da radnicima ne treba smanjivati prava što je, kako je ocenio, predloženo u Nacrtu izmena i dopuna Zakona o radu.

Pavlović je objasnio da se neke od zamerki sindikata PTT Srbije na izmene Zakona o radu odnose na deo koji se tiče rada na određeno vreme, ali i ukidanje plaćanja smenskog rada.

"Smatramo da je taj zakon prepisan iz drugih zemalja i da ni po koju cenu ne bi smeo da bude usvojen", kazao je on.

Prema njegovim rečima, država je u problemu jer, sa jedne strane, treba da se "dodvori Evropskoj uniji", a istovremeno neki poslodavci I dobar deo vlasti ne podržava predložene novine u Zakonu o radu.

"Mi smo razgovarali s direktorom PTT-a Milanom Krkobabićem I političkom grupcijom kojoj pripada (Partija ujedinjenih penzionera Srbije) i oni u principu ne podržavaju predloge kojima se smanjuju prava rednika", istakao je Pavlović.

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Garfild

"Nasa vrata su otvorena... da ih malo prebrisete i sa unutrasnje strane"

spin doktor

Na ovoj fotki mu samo brcici fale...

sunce

dosta je vise da se smanjuje plate zbog godisnjeg odmora i na bolovanje,culi ste na vestima sta je rekao Ministar Sasa da nece biti,ostaje ista plate i godisnjeg odmora,obmanuo je za naroda i na tv,ne lazi vise i dokle je dosta,ostavi ljude da rade na miru,samo smuvate sta oni rade...??? dosta je lazih??

special image