Poreska Nismo obavezni da vratimo naplacene kamate

  • Izdanje: Potvrdi
Čitaoci reporteri

ČITAOCI REPORTERI

Videli ste nešto zanimljivo?

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ekonomija

Poreska:Nismo obavezni da vratimo naplaćene kamate

Izvor Beta
Izvor Beta

Poreska uprava Srbije danas je saopštila da nije imala zakonsku obavezu da građanima vrati novac naplaćen po osnovu obračuna kamate na kamatu za poreski dug.

Zaštitnik građana Saša Janković juče je ukazao da Poreska uprava nije postupila po njegovoj preporuci da se vrati novac građanima kojima je mesecima obračunavana kamata na kamatu, iako je Ustavni sud Srbije takav obračun ocenio neustavnim.

"Zaštitnik građana je novembra 2012. godine obavešten da se odluka Ustavnog suda o proglašenju neustavnosti odredbe Zakona o visini stope zatezne kamate, u delu kojim se zatezna kamata obračunava komfornom metodom, ne odnosi na Zakon o poreskom postupku i poreskoj administraciji", ističe se u saopštenju Poreske uprave.

Ta služaba je u maju 2013. godine Jankovića obavestila da je od Ustavnog suda zatražila mišljenje povodom odluke o poništavanju odredbe Zakona o visini stope zatezne kamate, sa molbom da taj sud precizira da li se ta odluka odnosi i na zakone koje primenjuje Poreska uprava.

U odgovoru koji je Poreskoj upravi dostavljen juna 2013. godine navedeno je da "Ustavni sud ne stvara normu već je isključivo nadležan da ukida postojeću normu i odluka Ustavnog suda ima pravno obavezujuće dejstvo samo u odnosu na propis koji je bio predmet  ocenjivanja".

Poreska uprava je to mišljenje prosledila Jankoviću i obavestila ga da se odluka Ustavnog suda odnosila isključivo na član 3. stav 1. Zakona o visini stope zatezne kamate i da sa zakonskim odredbama koje primenjuje Poreska uprava, prema mišljenju samog Ustavnog suda, ta odluka nema nikakvo pravno dejstvo.

"Želimo takođe da obavestimo Zaštitnika građana da je na inicijativu Poreske uprave promenjen komforni metod obračuna kamata i da se novi princip obračuna primenjuje od 1. januara 2011. godine, dakle pre nego što je Ustavni sud svojom odlukom poništio odredbu iz Zakona o visini stope zatezne kamate.

Eventualna retroaktivna primena odredbi od strane Poreske uprave bi bilo nezakonito postupanje", navela je Poreska uprava.

Po oceni Saše Jankovića, Ministarstvo finansija, u okviru kojeg je Poreska uprava, bilo je dužno da se, sledeći ustavno načelo jedinstva pravnog poretka i principe dobre uprave, pripremi za odluku Ustavnog suda o ustavnosti kamate na kamatu u Zakonu o visini stope zatezne kamate, kako bi odmah po njenom donošenju, bile izmenjene identične odredbe Zakona o poreskom postupku i poreskoj administraciji, a građanima vraćen novac.

Zaštitnik građana smatra da se, bez obzira na ekonomske i formalno-pravne argumente koje je u postupku kontrole iznelo Ministarstvo finansija, državni budžet ne sme puniti naplaćivanjem zelenaških kamata od građana, suprotno odredbama Ustava.

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

rob@123

kamata na kamatu ...tako je drzava unistila ko zna koliko obicnih malih ljudi,i?birokratija je nezajezljiva,gramziva

vufi

Zašto nisu obračunavali kamatu na kamatu kod stare devizne štednje. Mnogo bi manje ljudi bilo u dugovima.

special-image

PRODAVNICA

MONDO REPORTAŽE

MONDO & EU

Inicijalizacija u toku...
loader