• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Ratari: Bez subvencije po hektaru - katastrofa

Izvor Tanjug

Udruženje "Pančevački ratari" smatra da bi ukidanje direktnih davanja ratarima po jedinici proizvoda po hektaru bilo u direktnoj suprotnosti sa agrarnom politikom Evropske Unije kojoj težimo.

Udruženje predlaže da se postojeći zakon o podsticajima ne menja drastično, niti ukida - već nadograđuje.

"Smatramo da je isplata 6.000 dinara po jednom hektaru u vidu direktnih davanja - jedina agrarna mera podsticaja ratarima po modelu EU. Drugih 6.000 dinara koji su u 2013. godini bili isplaćeni u vidu regresa za gorivo - smatramo da treba povećati na iznos od 9.000 dinara po jednom hektaru", navedeno je u saopštenju tog udruženja.

Pančevački ratari smatraju da 3.000 dinara treba dati za gorivo, 3.000 dinara za veštačko đubrivo i 3.000 dinara za deklarisano seme.

Ukupan iznos subvencija iznosio bi 15.000 dinara po hektaru (umesto dosadašnjih 12.000 dinara), što bi realno iznosilo oko 120 evra, dodaju u tom udruženju.

"Podsećamo da smo samo pre 3-4 godine imali subvencije u nominalnom iznosu od 14.000 dinara po hektaru, odnosno oko 140 evra realno", napominju pančevački ratari.

Ministar poljoprivrede Srbije Dragan Glamočić izjavio je ranije da država ove godine neće zadržati politiku subvencinisanja registrovanih poljoprivrednih gazdinstava sa po 12.000 dinara po hektaru i da će deo tog novca biti drugačije raspoređen.

On je precizirao da će registrovana gazdinstva na ime subvencija dobijati 6.000 dinara po hektaru za nabavku sertifikovanog semena i kvalitetnog đubriva, umesto kao do sada za nabavku goriva.

Kako je dodao, drugi deo od 6.000 dinara, koje su proizvođači dobijali preko računa na ime subvencije, biće preusmeren u investicije - nove farme, plastenike, hladnjače...

U Udruženju "Pančevački ratari" ovakav potez "doživljavaju kao završni udarac na njih od strane države, koja stalno menja propise i zakone na štetu poljoprivrednika i direktno ugrožava njihov opstanak u uslovima nemilosrdnog tržišta".

"Na osnovu političke orijentacije naše države prema EU - treba ići u pravcu izjednačavanja uslova naših poljoprivrednika sa uslovima koje imaju evropski farmeri, pogotovu sada kada su potpuno otvorene granice bez ikakve zaštite od nemilosrdne konkurencije", navedeno je u saopštenju.

Kako je zaključeno, dosadašnja stečena prava na subvencije pod okvirom uredbi a sada i zakona o podsticajima - su osnovni uslov opstanka ratara.

Komentari 7

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

goran

s obzirom da je poljoprivreda jedino sto realno privredjuje u srbiji, a u svetlu skidanja carina za uvoz preh. proizvoda, slobodno mozemo reci da je ova odluka ministarstva ne samo zavrsni udarac nasem agraru, nego i celoj drzavi.

Nenad

Ja imam goriva u traktoru taman da dodjem do Nemanjine a za nazad će morati da mi daju Dačić i Vučić.

AirFrance

@Nenad Neso kralju :-D

special image