• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Za odsticaj zapošljavanja 14 milijardi dinara

Vlada Srbije usvojila je sedam programa za podsticanje zapošljavanja i subvencije privredi, za čije sprovodjenje će do kraja godine biti izdvojeno 14,5 milijardi dinara, izjavio je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mladjan Dinkić.

Vlada Srbije usvojila je sedam programa za podsticanje zapošljavanja i subvencije privredi, za čije sprovodjenje će do kraja godine biti izdvojeno 14,5 milijardi dinara, izjavio je ministar ekonomije i regionalnog razvoja Mladjan Dinkić.

Na konferenciji za novinare posle sednice vlade, Dinkić je rekao da će polovina novca - sedam milijardi dinara biti potrošena za otpremnine radnicima koji se odluče da dobrovoljno napuste društvena preduzeća, dok su dve milijarde dinara subvencije privredi.

Ostalih pet programa odnose se na aktivne mere zapošljavanja, medju kojima su krediti za mlade bez hipoteke, mikrokrediti za zapošljavanje, krediti za mala i srednja preduzeća (MSP) i pilot program za podsticaj inovatorstva, rekao je on.

Za zajmove za mlade bez hipoteke za otpočinjanje prvog posla izdvojeno je milijardu dinara, rekao je Dinkić i dodao da će krediti biti odobravani sa rokom otplate od pet godina, kamatnom stopom od jedan odsto i počekom od godinu dana, a zalog će biti hipoteka na opremu kupljenu iz kredita.

Konkurs za dodelu kredita biće raspisan u trećoj dekadi jula i trajaće do 15 septembra, a prednost će imati mladi koji su već prošli programe obuke u srednjim školama koje podržava država, odnosno programe omladinskog preduzetništva.

Za mikrokredite za samozapošljavanje odobreno je takodje milijardu dinara, koji će biti odobravani preko Nacionalne službe za zapošljavanje pod povoljnim uslovima.

Ministar ekonomije je rekao da je za razvoj MSP u 58 nerazvijenih opština namenjeno 1,3 milijarde dinara, rok otplate će biti sedam godina, uz grejs period od godinu dana, a kamata jedan odsto za one iz manje razvijenih i dva odsto za nezaposlene iz nešto razvijenijih opština.

On je posebno istakao program za podsticaj inovatorstva, za koji je izdvojeno 200 miliona dinara, a koji treba da omogući povoljna sredstva za one koji žele da neku od inovacija komercijalizuju i pretvore u gotov proizvod.

Za aktivne mere zapošljavanja Nacionalnoj službi za zapošljavanje izdvojeno je 1,9 milijardi dinara.

Dinkić je ponovio da je glavni cilj Ministarstva na čijem je čelu smanjenje nezaposlenosti u Srbiji i naveo da i dalje tvrdi da je moguće da stopa nezaposlenosti bude prepolovljena za pet godina.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image