• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"U javnom sektoru 100.000 nepotrebnih radnika"

Izvor Beta

Ministar privrede Saša Radulović izjavio je večeras da nerad u javnom sektoru košta državu više od milijardu evra godišnje, što mora da se zaustavi kako bi se uspostavila bolja socijalna zaštita građana.

"Trošak za nerad u javnom sektoru je preko milijardu evra na godišnjem nivou, a čitav sistem socijalne zaštite iz budžeta republike je ispod milijarde. To govori da ako želimo dobar sistem socijalne zaštite, ne možemo da imamo rasipanje u ovom nivou i moramo da dovedemo javni sektor u red", rekao je Radulović za TV Pink.

On je do te računice došao pretpostavkom da je 15 odsto zaposlenih u javnom sektoru višak, odnosno oko 100.000 ljudi, i da njihova prosečna zarada na godišnjem nivou iznosi 10.000 evra.

Ministar je ponovo demantovao informaciju da će budući penzioneri imati penziju u iznosu od 20.000.

"Veliki broj sugrađana koji su stariji od 65 godina nema nikakvu penziju. Ako društvo želi da se zove humanim, treba da ima takav socijalni sistem zaštite da bez obzira na to da li je neko i koliko je radio tokom radnog veka kada više ne može da radi, da imamo jedan univerzalni sistem koji može da plati penzije", rekao je Radulović.

Govoreći o predlogu zakona o radu, ministar je rekao da je godišnji odmor definisan kao 100 odsto zarade, s tim da se po predlogu zakona u to računa osnovna zarada i minuli rad.

"Ne ulaze regresi u poslednja tri meseca, bonusi i slično", rekao je Radulović što bi, kako je ocenio trebalo da spreči zloupotrebe da plate skoče za 20 do 30 odsto za vreme godišnjeg odmora.

Kako je rekao da je predlogom zakona predviđeno i ukidanje dela otpremnina, i da će se one računati po godinama radnog staža kod poslednjeg poslodavca.

"Veliki je problem za ljude koji su stariji, da ako neko treba da ih zaposli, a na sebe da preuzme teret svih godina radnog staža, to sprečava zapošljavanje tih ljudi", rekao je Radulović.

On je rekao da "nikome ne pada na pamet" da piše taj zakon kako bi zarade u Srbiji bile manje, već da je cilj da se uredi sistem kako bi zapošljavanje postalo jednostavnije.

"Reforme ne mogu da se zaustave, mi propadamo pod ovim neradom I sistemom već duže od 10 godina, to mora da se promeni, imali smo pljackašku privatizaciju, ona ne može da se nastavi, inače će Srbije propasti", rekao je Radulović.

Komentari 42

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Bojan

Ma nesmeju oni otpustati,to bi im bilo manje glasova na sledecim izborima. Inace radim u prosveti na 50% norme,plata 22000 i tako vec 7 godina. Masala.

blade

Vama je i narod visak,izmedju izbora.

12345

Otpustaj majstore, ionako ne rade nista.

special image