• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Transparentnost: Objaviti sve o "Beogradu na vodi"

Izvor Tanjug

Antikorupcijska organizacija Transparentnost Srbija zatražila je danas od nadležnih organa da objave podatke o prirodi pravnog posla koji Beograd i Republika nameravaju da preduzmu sa kompanijom iz UAE.

"Prilikom promocije projekta od strane kompanije Igl hils iz Ujedinjenih Arapskih Emirata i u komentarima predstavnika naših vlasti nisu predstavljeni podaci o prirodi pravnog posla koji organi Srbije i Grada Beograda nameravaju da preduzmu sa ovom firmom. Bez ove osnovne informacije, bilo kakva argumentovana diskusija o tome da li je taj projekat dobar ili ne, i da li je postupanje naših vlasti zakonito ili ne, je nemoguća", navodi se u saopštenju te organizacije.

Sekretar Privremenog organa Beograda, Goran Vesić, ranije danas rekao je da će projekat "Beograd na vodi" biće izrađen u skladu sa zakonom i da ne postoji obaveza da se raspisuje javni poziv, dok je predsednik Privremenog organa Siniša Mali poručio predstavnicima Transparentnosti Srbije "da pozovu investitore da ulažu u Beograd, ako ih imaju, a grad će im obezbediti projekte".

Transparentnost Srbije navodi da se takvi građevinski projekti mogu realizovati na nekoliko načina, između ostalog i tako da grad ili republika finansiraju izgradnju objekata i uređenje zemljišta iz budžeta ili kredita, i da radi realizacije posla sprovedu javne nabavke.

Mali: Sve po zakonu i kad bude vreme

Predsednik Privremenog organa Beograda Siniša Mali ocenio je da je današnje saopštenje Transparentnosti Srbija najbolji dokaz da je njihovo reagovanje u ponedeljak bilo ishitreno i nepotrebno, i poručio da će postupak vezan za projekat "Beograd na vodi" biti sproveden u skladu sa zakonima. Mali je, u pisanoj izjavi, istakao da se slaže sa današnjom izjavom te organizacije da je, dok se ne bude znala pravna forma posla koji će Srbija sprovesti u vezi sa "Beogradom na vodi", nemoguća ikakva argumentovana diskusija o tome da li je taj projekat dobar ili ne i da li je postupanje zakonito. Kada se to dogodi, svako, pa i organizacija Transparentnost Srbija, tada će moći da ocenjuje ovaj postupak i utvrđuje da li je sproveden u skladu sa zakonom, ocenio je Mali.

Drugi način je i da Grad ili Republika prodaju građevinsko zemljište jednom ili više zainteresovanih investitora, a postoji mogućnost i da se zaključi neki vid sporazuma o javno-privatnom partnerstvu.

Kako navodi Transparentnost, na svaki od pomenutih oblika poslovanja primenjuju se Zakon o javnim nabavkama, Zakon o javnoj svojini ili Zakon o javno - privatnom partnerstvu, a u svakom slučaju se primenjuju i propisi koji se odnose na urbanizam i prostorno planiranje.

"Ukoliko je već dogovoreno javno-privatno partnerstvo, odnosno formiranje zajedničkog preduzeća, kao što se moglo zaključiti iz izjave Siniše Malog, ukazali smo da je neophodno predočiti javnosti informacije koje se odnose na dosadašnju i buduću primenu aktuelnog Zakona o javno-privatnim partnerstvima", navodi se u saopštenju.

To je važno, pre svega, zbog konkurencije, neselektivnog postupanja organa vlasti, zaštite javnog interesa i sprovođenja procedure pre zaključivanja aranžmana.

Transparentnost navodi da je očigledno da "činjenica kako se 20 godina priča o projektu Beograd na vodi ni u kojem slučaju ne pruža odgovore na pitanja o primeni propisa Srbije na ovaj pravni posao".

"S obzirom na to da se udruženje Transparentnost - Srbija bavi borbom protiv korupcije i javnošću rada organa vlasti, a da se nikad nije bavila ni potragom za investitorima ni ocenom kvaliteta potencijalnih investitora, komentar Malog smatramo neumesnim", navodi se u saopštenju.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

sone

Grad na vodi,predizborno prodavanje magle!

psychosocial

@sone Postoji mogucnost da si u pravu..a moze biti i velika sansa da se preko ovog projekta opere mnogo para..a i malo kraducka..pozz za tebe sto razmisljas svojom glavom..

Branislav

je l ona najveca zgrada na projektu, dzamija?

special image