• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

NBS obećava da dinar slabi tek privremeno

Izvor Tanjug

Slabljenje kursa dinara početkom godine privremenog je karaktera i uzrokovano je povećanom tražnjom deviza na domaćem tržištu, kao i događajima na finansijskom tržišu u SAD, poručuju iz Narodne banke Srbije.

 NBS obećava da dinar slabi tek privremeno Izvor: Ilustracija MONDO

Izvor: Ilustracija MONDO

"Slabljenje kursa dinara početkom godine uzrokovano je povećanom tražnjom domaćih klijenata za devizama zbog povećanog uvoza energenata. Sa druge strane, na slabljenje kursa uticalo je najavljeno smanjenje monetarnih stimulansa od strane od američkih Federalnih rezervi", rekao je viceguverner NBS Veselin Pješić za RTS.

Dinar će danas vredeti 115,58 za jedan evro a od početka godine srpska valuta je oslabila za skoro jedan dinar prema evru.

Pad bi bio i veći da nije reagovala NBS, koja je prodala 230 miliona evra na međubankarskom deviznom tržištu, što je više od polovine ukupnih intervencija u celoj prošloj godini.

Prošlu 2013. godinu budžet centralne banke je završio u plusu od 180 miliona evra jer je više kupovala nego prodavala devize, ali je ova godina počela velikim pritiskom na dinar.

Pojedini stručnjaci smatraju da na dinar utiče i politička neizvesnost zbog izbora i da se određeni kurs dinara ipak održava.

"Ja mislim da će NBS morati intenzivno da interveniše, da će morati da održava nivo kursa dinara od 115 do 116 kako bi održala stabilnost", rekao je profesor Ekonomskog fakultetan Đorđe Đukić.

Privrednici navode da je upravo stabilnost i predvidivost kursa jedini način da se posluje u plusu.

"Da bismo imali stabilan priliv, stabilno planiranje, stabilnu isporuku onoga što smo obećali moramo da imamo i stabilan kurs, znači veoma male promene reda veličine nekoliko promila, a ne nekoliko procenata", rekao je Vladan Atanasijević iz kompanije Aseko.

U posled njih tri meseca dinar je već izgubio 1,25 odsto vrednosti prema evru.

Tagovi

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

marija

MK KOmerc preuzima akcije AIK banke, pa da mu se omoguci da valja na kursnoj razlici.

EMA

Fiksni kurs bi bio najbolji za sve!

goran

@EMA ja mislim da nije

special image