• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

A sad da vidimo šta su državne firme isplanirale

Izvor Tanjug

Danas je poslednji dan roka koji je Ministarstvo privrede dalo javnim i državnim preduzećima da dostave poslovne planove za 2014. godinu. Kome je nepravilan plan, ostaje bez para.

Ministar privrede Saša Radulović uputio je ranije poslovodstvima javnih i državnih preduzeća dopis u kom je precizirano šta treba da sadrže i kako treba da izgledaju poslovni planovi.

U slučaju da dostavljeni poslovni plan za 2014. godinu ne sadrži neki od navedenih elemenata, neće dobiti saglasnost Ministarstva privrede.

Ministarstvo privrede podsetilo je da poslovni planovi javnih i državnih preduzeća za 2014. godinu moraju biti usklađeni sa aktuelnom važećom zakonskom regulativnom, posebno sa važećim međunarodnim računovodstvenim standardima koji su na snazi i primenjuju se od 1. januara 2013. godine.

"Mislili smo da te propise, kao i svuda u svetu, poštuju i sva naša preduzeća, ali smo tek rebalansom poslovnih planova za 2013. godinu uočili brojne nepravilnosti koje su se do sada masovno prikazivale u tim planovima. U svim preduzećima je evidentno nepoštovanje primene međunarodnih  računovodstvenih standarda, osnovnih načela računovodstva i fer procene vrednosti imovine i obaveza", rečeno je u ministarstvu.

Radulović je ranije u dopisu posebno ukazao da je pri pravljenju finansijskih izveštaja za 2013. i finansijskih planova za 2014. procene vrednosti imovine i obaveza po nabavnoj ceni koštanja moguće primeniti samo u slučaju ako su tako utvrđene vrednosti više od procenjene fer tržišne vrednosti.

Javna i državna preduzeća treba Ministarstvu privrede da dostave i da li je u 2013. godini isplaćena 13. plata i tačan iznos ukoliko je isplaćena.

Takođe, potrebno je da dostave i primerak kolektivnog ugovora, spisak aktivnih sindikata u tom preduzeću i broj članova svakog od njih, kao i troškove svakog od sindikata koji su u 2013. išli na teret preduzeća.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

nervozna

Ovo je jedina stvar koju je trebalo da istera do kraja. Sa ovim se slazem u potpunosti.

special image