• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Izbori (ne)će destabilizovati kurs

Izvor Fonet

Raspisivanje prevremenih izbora neće destabilizovati devizni kurs, a biće sprečene sve špekulativne radnje, kažu iz NBS. Dinar je u januaru pao i zbog najave izbora, kažu iz Bankarske akademije.

 Izbori (ne)će destabilizovati kurs Izvor: Ilustracija MONDO

Izvor: Ilustracija MONDO

Narodna banka Srbije (NBS) će raspoloživim merama sprečiti sve špekulativne radnje koje mogu da utiču na slabljenje domaće valute, izjavila je danas agenciji Beta guverner NBS Jorgovanka Tabaković.

"Ne želimo da izbori, pod izgovorom izborne neizvesnosti, koja to u Srbiji po prvi put nije, budu u prilog bilo kojoj interesnoj grupi ili pojedincu", rekla je Tabaković.

Pokušaja destabilizacije NBS i deviznog kursa bilo je, kako je ukazala, od njenog dolaska na čelo centralne banke, ali je rukovodsto NBS pokazalo rešenost da to spreči.

"Neki će i sada, umesto umiravanja tržišta, stvarati buku i bes tako bi zaplašili inače plašljivi međunarodni kapital", istakla je Tabaković.

Ona je dodala da nepoverenje i strah od dešavanja na finansijskom tržištu u Srbiji pokazuju oni koji se osećaju ugroženi uvođenjem reda na tržište novca i sprečavanja špekulativnih radnji.

"Ono što je neuobičajeno je veće poverenje koje pokazuju
međunarodni investitori u odnosu na deo domaće javnosti u reforme
koje treba da preduzme i nastavi nova vlada za koju se očekuje da će
biti u sličnom sastavu", kazala je Tabaković.

To poverenje, kako je dodala, govori o njihovoj upućenosti o stanje deviznih rezervi u Srbiji i odlučnosti NBS da reaguje na način kako je to neophodno da bi se sačuvala stabilnost i ispunili njeni osnovni zadaci - cenovna i finansijska stabilnosti.

Guverner NBS je objasnila da je slabljenje dinara od početka godine posledica uobičajene tražnje za devizama uvoznika energenata i smanjenje kvantitativnih olakšica američkih federalnih rezervi.

Ona je istakla da ne očekuje da će sezonski pritisci na devizini kurs biti dugotrajni.

"NBS, kao i godinu i po unazad, neće dozvoliti veće oscilacije kursa koje bi ugrozile građane, privredu i državu u otplati obaveza. Neće nas u tome omesti ni priče o izborima, ni zloupotreba izbornih tema, ni prizivanje neizvesnosti onih koji bi da u tome 'ušićare' koji evro ili poen", kazala je Tabaković.

Guverner NBS je navela da će intevencije NBS na međubanakatskom deviznom tržištu i ubuduće zavisti od prirode pritiska na devizni kurs, jer se ne cilja ni jedna vrednost kursa, odnosno centralna banka će jednako reagovati i na strani prodaje i kupovine deviza, kako bi sprečila prevelike dnevne promene kursa. Takvim intevencijama NBS je na kraju prošle godine bila u plusu od 180 miliona evra, a najviše deviza je prodala u maju.

Devizne rezerve su, kako je istakla Tabaković, trenutno rekodne i iznose 11,2 milijarde evra, od čega su devizne rezerve NBS (bez napra banaka) sedam milijardi evra.

Ona je ukazala da NBS ima dobru saradnju sa velikim kompanijama koje imaju potrebe za uvozom i kupovinom deviza.

"Dogovaramo se o njihovom prisustvu na finansijskom tržištu, kako bi njihovi zahtevi za kupovinom deviza bili realizovani u što dužem vremenskom roku, koliko je za njih moguće, i ne bi izazivali pritisak na kurs", kazala je Tabaković.

Ona je ocenila da sve dok NBS ima dobru saradnju sa stručnom javnošću, privredom koja je zainteresovana za finansijsku stabilnost, i građanima koji podržavaju otvorenu komunikaciju centralne banke sa njima, neće biti potrebe da se devizne rezerve troše na stabilnost kursa.

IZBORI, IPAK, UTIČU

Deo stručne javnosti je i profesor Hasan Hanić, dekan Bankarske akademije, koji nije tako siguran da izbori neće uticati na kurs dinara.

Dekan Hanić je rekao FoNetu da je dinar tokom januara oslabio tri puta više nego što je slabio tokom protekle godine, i da su delom tome krive stalne najave izbora.

Dinar je u januaru oslabio za 1,5 dinara što predstavlja veliki pad, i to je sistematsko postepeno, mada ne i intenzivno slabljenje dinara, rekao je Hanić.

Narodna banka Srbije je u prvom mesecu ove godine prodala gotovo deset puta više deviza kako bi sprečila dnevne oscilacije dinara, nego što je to u proseku činila tokom protekle godine, rekao je Hanić u pauzi današnje dodele nagrade Piraeus banke.

Zanimljivo je to da Narodna banka vodi dosta restriktivnu monetarnu politiku držeći referentnu kamatnu stopu na vrlo visokom nivou, rekao je Hanić.

Ali, dodao je on, imamo najavu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) da će doći do zaključenja ugovora iz predostrožnosti, pa ćemo time povratiti izgubljeni rejting na međunarodnim tržištima u pogledu rizika zemlje.

To će biti pozitivan signal za strane investitore, jer dužnici u evrima neće morati da plaćaju mnogo veće kamate, a pod tim mislim i na državu, objasnio je Hanić.

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image