• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Železnice:Neki sindikalci zabrinuti za privilegije

Izvor Beta

Generalni direktor Železnica Srbije Dragoljub Simonović izjavio je danas da grupa sindikalnih lidera u tom preduzeću organizovanjem protesta pokušava da sačuva lične privilegije i interese.

"Protest ne najavljuju sindikati, već petnaestak ljudi, sindikalnih lidera, koji imaju tolike beneficije i koji su imali tolike beneficije od ove železnice, da se to kosi sa zdravim razumom. Oni pokušavaju zadnjim trzajima da zaustave ono što ne mogu zaustaviti", rekao je on agenciji Beta.

Po pisanju medija, tri reprezentativna sindikata u Železnicama će 6. februara u Beogradu organizovati protest na kojem će jedini zahtev biti smenjivanje generalnog direktora Dragoljuba Simonovića.

Prvi čovek srpskih železnica je ocenio da se tu radi o radničkom protestu, već o političkom mitingu jer u pozivu na protest "piše da pozivaju mame, tate, dede, babe, unuke da dođu na taj politički miting".

Kako je istakao, svako u toj grupi sindikalaca "ima neku firmu koja za železnicu radi nešto privatno".

"Svako od njih ima mnogo benefita na teret ovog našeg jada od radnika, za koga oni navodno prolivaju krv. Radnici najbolje znaju šta to oni rade", rekao je generalni direktor Železnica Srbije.

Drastično smanjeni troškovi

Direktor Simonović je kazao da su troškovi sindikata smanjeni, jer su u 2012. godini ukupno koštali Železnice oko 170 miliona dinara (oko 1,5 miliona evra) a sada su 20 miliona dinara. Troškovi službenih putovanja u zemlji samo u 2012. godini iznosili su oko 50 miliona dinara. smeštaj predstavnika sindikata u "Beogradu" koštao je oko 47 miliona dinara. Prema nalazu inspekcije od oko 69.000 evra za troškove inostranih putovanja, neosnovano je bilo naplaćeno čak 39.000.

Kako je rekao, "radi se o ljudima koji imaju plate po sto i više hiljada dinara mesečno, koji imaju 76 plaćenih funkcionera, koji imaju nekoliko apartmana u (železnikom) hotelu 'Beograd' na teret ovog društva".

"To su ljudi koji su pretprošle godine pojeli i popili 130 miliona dinara, a prošle vrlo malo i to su sada njihovi otpori da sačuvaju svoje beneficije", istakao je Simonović.

On je rekao da od zaposlenih dobija informacije da će sindikalni lideri zakupiti autobuse kako bi dovezli ljude na protest u Beograd, ali da u njima, kako je istakao, "neće biti radnici srpskih železnica, već ko god bude hteo da učestvuje, kako bi se postigao privid velikog broja nezadovoljnih železničara".

"Na taj način protest može prerasti u politički, a ne sindikalni, ili socijalni skup", ocenio je Simonović.

On je dodao da u Železnicama Srbije postoji 28 sindikata, od toga četiri reprezentativna.

"Jedan od reprezentativnih sindikata daje apsolutnu podršku poslovodstvu da sve ovo sprovodimo još oštrije. To se odnosi na borbu protiv kriminala, uvođenje reda i discilpine u svim sektorima, posebno onim vezanim za odvijanje saobraćaja, razbijanje administracije koja je bila ka o država u državi", rekao je Simonović.

DA SINDIKAT ŽELEZNIČARA ŽELEZNICAMA VRATI PARE

Sindikat radnika železničke infrastrukture Srbije zatražio je od rukovodstva Železnica Srbije da pokrenu aktivnosti na vraćanju 23 miliona dinara, koje je , kako se navodi u saopštenju, Sindikat železničara Srbije, pre više godina nezakonito prisvojio od Železnica.

Predsednik Sindikata radnika železničke infrastrukture Srbije Perica Đorđević je rekao da je pre više godina, u vreme mandata bivšeg čelnika železnice Milanka Šarančića sa računa Železnica Srbije na račun Sindikata železničara Srbije prebačen iznos od 23 miliona dinara.

Ta sredstva su bila namenjena za isplatu zarada zaposlenima u tom sindikatu, uz uslov da se dugovanja tadašnje Kreditno-eksportne banke prema Sindikatu železničara Srbije, nakon stečajnog postupka ove banke, prenesu na Železnice.

To se nikada nije desilo, iako je Kreditno-eksportna banka posle stečajnog postupka pare uplatila na račun Sindikata železničara Srbije.

Komentari 3

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Nikola

Uskratio im pare (zavrnuo slavinu), pa `ajde da ga smenimo. Smesni su ovi sindikati.

Sava

Koji bre neki, pa sindikati su leglo korupcije i kriminala,mogu knjigu da napisem-njima plata ne treba!

Velja

Ocemo bre gusciju pastetu!

special image