• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Usvojena uredba, izmenjena isplata po hektaru

Izvor Beta

Vlada Srbije je usvojila Uredbu o raspodeli podsticaja u poljoprivredi i ruralnom razvoju za 2014. godinu u skladu sa Zakonom o podsticajima, saopštilo Ministarstvo poljoprivrede.

Kako se navodi u saopštenju  usvajanje ove uredbe omogućava isplatu svih subvencija i premija u poljoprivredi i ruralnom razvoju tokom ove godine.

Dodaje se da će ovih dana početi i isplata zaostalog duga poljoprivrednicima koji je najmanji u poslednjih pet godina.

U saopštenju se naglašava da će se sredstva raspoređivati za direktna plaćanja u odgovarajućim maksimalnim iznosima za podsticajne mere ruralnog razvoja i za posebne podsticaje.

Podseća se da budžet Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i  vodoprivrede Srbije za 2014. iznosi 45,4 milijardi dinara od čega je 91 odsto namenjen subvencijama, i naglašava da od ukupnih podsticaja koje Srbija daje, 43 odsto izdvaja se za podsticaje u poljoprivredi.

"Uvažili smo posledice loše tržišne godine za većinu poljoprivrednika kao i njihove zahteve. Ostaju subvencije za registrovane poljoprivrednike u iznosu od 12.000 dinara po hektaru, kao prošle godine, ali smo uveli velike i značajne novine", rekao je ministar poljoprivrede Dragan Glamočić.

U saopštenju se navodi i da je takozvanom "krovnom uredbom" o trošenju agrarnog budžeta predviđeno da poljoprivrednici dobiju 6.000 dinara po hektaru i dodatnih 6.000 uz prikazivanje računa.

Za razliku od prethodne godine, kako se dodaje, poljoprivrednici će, osim dizel goriva, moći da kupuju i seme i mineralno đubrivo (uz prikazivanje računa), a iznosi će biti precizirani Pravilnikom koji će biti sačinjen u najskorijem periodu.

Naglašava se da će se ovakvim načinom subvencionisanja povećati produktivnost i proizvodnja u poljoprivredi.

Uredbom je predviđeno i povećanje podsticaja u stočarskoj proizvodnji: za tov jagnjadi sa 1.000 na 2.000 dinara po jagnjetu, za priplodne ovce i koze sa 4.000 na 7.000 dinara, za priplodne krmače sa 4.000 na 5.000 dinara, a povećana su i sredstva namenjena razvoju pčelarstva.

Uredbom je predviđen i nastavak finansiranja poljoprivrednih stručnih službi i mladih savetodavaca.

"Ne odustajemo od ulaganja u razvoj. Obezbedili smo milijardu dinara za subvencionisanje kamata za kratkoročne kredite. Krovnom Uredbom obezbeđena su sredstva za investicije, preradu poljoprivrednih proizvoda i marketing, nabavku opreme za proizvodnju mesa, mleka, povrća i voća, kao i za podsticaj podizanja matičnih zasada", kazao je Glamočić.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image