• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Veći podsticaji za uzgoj koza i ovaca

Izvor Beta

Ministar poljoprivrede Srbije izjavio je da će ove godine registrovani odgajivači ovaca i koza dobiti veće podsticaje i povoljnije kredite.

"Odgajivači ovaca i koza koje su umatičene dobiće umesto dosadašnjih 4.000 dinara 7.000 dinara, a za svako isporučeno jagnje klanici još 2.000 dinara", kazao je Dragan Glamočić prilikom obilaska farme ovaca i koza u Deliblatskoj peščari, saopštilo je Ministarstvo poljoprivrede.

On je dodao da će u pripremljenom programu subvencionisanih kamata za nabavku priplodnih i tovnih grla kamatna stopa iznositi četiri odsto za period od tri godine, uz godinu dana mirovanja otplate.

"Stočari imaju priliku, da ukoliko žele da se ozbiljno bave ovim poslom, krenu u obnavljanje ili proširenje svojih zapata", poručio je ministar poljoprivrede.

Naglasio je i da Ministarstvo poljoprivrede ima detaljan pregled pašnjaka na kojima bi stočari mogli proizvoditi kvalitetan tovni podmladak, jaganjce i telad.

"Deliblatska peščara je dobar, ali redak primer prostora kome stočačari imaju legalan pristup od čega svi imaju koristi u očuvanju prirodnih resursa", kazao je Glamočić.

On smatra da bi takvu praksu trebalo proširit "pre svega zbog očuvanja prostora od zakorovljenja i šikara i proizvodnje zdravog i jeftinijeg mesa".

Glamočić je na Deliblatskoj peščari obišao farmu ovaca i koza koja broji oko 500 grla, a ovih dana je bila bez snabdevanja koncentrovanom hranom, jer su smetovi na nekim mestima do ulaska u šumu bili visoki tri metra.

Vlasnik farme Aleksandar Radojević iz Kovina za svoje stado koristi ispašu na livadama peščare tokom cele godine i zimu dočekuje sa dovoljno kabaste hrane dok zrnasta hraniva doprema povremeno.

To je jedna od retkih farmi koja za ovakvu ispašu ima ugovor i poštuje sva pravila vezana za zaštitu prirode.

Na tom prostoru obitava i stado od 35 goveda podolske rase koja se slobodno kreću, kao i divljač kojom je peščara veoma bogata.

Predstavnici Ministarstva poljoprivrede su danas obradovali farmera poklonom koncentrovane hrane i prokrčenim delom puta.

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image