• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Divljan: Za propast Univerzal banke kriva i NBS

Izvor MONDO/Agencije

Najveći pojedinacni akcionar Univerzal banke Nebojša Divljan izjavio je danas da su krivci za propast te banke njeno poslovodstvo, najveći dužnici koji su akcionari, kao i Narodna banka Srbije.

Na konferenenciji za novinare on je rekao da je stekao utisak da NBS podržava rad poslovodstva i najavio da će protiv centralne banke podneti tužbu za naknadu štete jer je oštetila akcionare grubim nemarom, odnosno nesprovođenjem adekvatnog nadzora.

Divljan je istakao da je Univerzal banka kojoj je 31. januara NBS oduzela dozvolu za rad, doživela slom "nakon što je u upravu te banke upala jedna interesna grupa koju su činili najveći dužnici banke - kompanije Farmakom, Beohemija i Interkomerc".

Ta interesna grupa je "samo želela da vuče pare" iz Univerzal banke, s obzirom na to da su im na drugim mestima vrata za kredite bila zatovrena.

Te kompanije su, prema njegovim rečima, kao najveći dužnici u organe uprave u januaru 2013. pogurali svog kandidata Dragana S.Tomića, relativno nižeg rukovodioca banke iz Šapca, koji je ubrzo promenio rukovodstvo i pomoćne organe banke.

"Odmah nakon tih promena, Univerzal banka počinje sa nezakonitim kreditiranjem velikog broja anonimnih firmi koje su morale biti povezane s kompanijama Farmakom MB, Beohemija i Interkomerc kojima takvi krediti nisu smeli biti odobreni", naveo je Divljan.

Taj najveći pojedinačni akcionar i član Upravnog odbpra Univerzal banke je ukazao da je guverner NBS Jorogovanka Tabaković trebalo da reaguje pre godinu dana zbog lošeg poslovanja Univerzal banke i da zaštiti akcionare i deponente.

Zato je Jorgovanka Tabaković, kako je rekao, pre nekoliko dana samo mogla da "potpiše mrtvozornički papir".

Divljan je rekao da nezavisnost i visoke plate u NBS nisu samo zbog dobrog i lagodnog života, već nose i odgovornost za poteze koje ta banka vuče.

On je rekao da je maja 2013. obavestio NBS "o ozbiljnim nepravilnostima i indicijama da je poslovanje suprotno zakonu" i zatražio hitnu vanrednu kontrolu banke.

NBS "kategorički demantuje"

NBS je danas "kategorički demantovala" navode Divljana i iz centralne banke kažu da ne postoji pravni osnov za pokretanje tužbi za nadoknadu štete akcionarima te banke.

"Na taj dopis nisam dobio nikakav odgovor, niti se pristupilo vanrednoj kontroli. Ćutanje NBS sam shvatio kao podršku rukovodstvu Univerzal banke i od tada sam se povukao u status pasivnog akcionara jer je učešće u radu banke bilo beskorisno", rekao je Divljan koji sada, kao je rekao, ima 12 odsto akcija Univerzal banke.

On je ukazao da je postojanje tog njegovog dopisa ključni dokaz da je NBS o nezakonitostima obaveštenana vreme, dok je Univerzal banka imala regulatorni kapital od 1,8 milijardi dinara.

Taj kapital, kako je napomenuo, bio je dovoljan da se uz korektivne mere i izvesnu injekciju kapitala banka potpuno uvede u regularno poslovanje.

"Izostanak reakcije prouzrokovao je još ubrzanije ispumpavanje novca u tri najveća dužnika. To je dovelo do toga da je krajem 2013. izloženost prema te tri grupacije i njihovim satelitskiim firmama bila oko 3,8 milijardi dinara, čemu treba dodati i 900 miliona dinara robe", rekao je on.

Divljan je kazao da je Univerzal banka u skorije vreme imala još jednu priliku da reši problem nedostajućeg kapitala - krajem prošle godine kada je Atlas Grupa izrazila namera da preuzme banku i da je dokapitalizuje sa 15 miliona evra.

"To bi za Univerzal banku značilo potpuno rešenje većine problema", rekao je on, ali je taj aranžman sprečen kada je Atlas grupa najavila da će kao budući većinski vlasnik promeniti upravu banke.

Tada je, po rečima Divljana, došlo do "najprimitivnijeg zastrašivanja ljudi iz Atlas grupe" koja je odvraćena od tog ulaganja.

"Zaključio sam da interesnoj grupi koja je 2013. upala u organe Univerzal banke, više odgovara da banka izgubi dozvolu, posle čega će se brzo sleći prašina i niko neće izvršiti 'obdukciju', nego da kontrolu preuzme privatni vlasnik koji posle uvida u knjige može samo da podnese krivične prijave", rekao je Divljan.

Tagovi

Komentari 2

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

LATINO

DOKLE VISE LOPOVLUKTI OAMANA? KADA CE ZA ZLODELA POCETI DA ODGOVARAJU I VRACAJU PARE KRIVCI I ONI KOJI SU IM U TOME POMOGLI ~ GUVERNER NBS? MINISTAR FINANSIJA, PREMIJER ITD?

Jelena

Da li to znaci da ce danas poceti i isplate kredita i stipendija?

special image