• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Kako do posla u Norveškoj

Izvor mondo.rs

Za platu od 4.500 evra treba da imate odgovarajuću diplomu, radno iskustvo, da solidno znate engleski i norveški jezik.

Ovo su preduslovi da biste se zaposlili u toj nordijskoj zemlji, piše "Blic".

Najtraženiji su inženjeri, konobari, kuvari, medicinsko osoblje, vaspitači za rad sa decom u predškolskim ustanovama i vozači.

Njihova mesečna primanja mogu biti do 4.500 evra bruto, što nakon odbijanja svih poreskih i socijalnih davanja dođe na više nego pristojnih 3.500 evra mesečno koliko recimo može da zaradi specijalistička medicinska sestra.

Od tih para potrebno je iznajmiti stan, a i hrana je u Norveškoj skuplja bar 60 odsto nego u Srbiji.

Najsigurniji način da se dođe do posla u ovoj zemlji je prijavljivanje preko neke od registrovanih agencija koje se bave regrutovanjem, ali i pripremom kandidata za posao u Norveškoj.

Ljudima koji na ovaj način traže posao garantuje se redovan isplata, uz sva poreska i socijalna davanja u skladu sa norveškim zakonima.

Lehel Drobnjak, suvlasnik novosadske agencije "SENO resorsis" koja je srpsko-norveška firma, kaže da svako ko se prijavi njihovoj agenciji i prođe sve potrebne provere ima šansu da u jednom trenuitku dobije posao u Norveškoj.

Zainteresovani će se nalaziti u bazi podataka i biće kontaktirani kada se ukaže potreba za radnikom njihovog profila.

"Za sada je reč uglavnom o sezonskim poslovima, pre svega u oblasti ugostiteljstva, u trajanju od tri do šest meseci.

Pripremamo, međutim, grupu medicinskih radnika koji bi u Norveškoj bili stalno zaposleni, a isti je slučaj i sa vaspitačicama u vrtićima", priča Drobnjak.

Otežavajuća okolnost je ta što ljudi koji nisu državljani Norveške mogu da dobiju radnu dozvolu najviše na šest meseci, ali su i država i poslodavaci spremni da ponude i opciju probnog rada.

"U tom slučaju je gotovo 95 odsto sigurno da će onaj ko potpiše ugovor o probnom radu na godinu dana posle toga biti primljen i za stalno", kaže Drobnik.

Minimalac u Norveškoj, inače, iznosi 1.600 evra. Kuvar zarađuje 2.000 evra, konobar 1.900, pomoćna medicinska sestra 2.700, medicinska sestra 3.000, a specijalistička medicinska sestra 3.500 evra.

Da biste se zaposlili u Norveškoj morate da preduzmete sledeće korake:

- PRIJAVA - Neophodno je ageciji poslati biografiju na srpskom i engleskom jeziku u elektronskoj formi, fotokopiju ili skeniranu diplomu i reference o prethodnom radnom iskusttvu.

- SELEKCIJA I PRIPREMA -  Intervju u agenciji gde se utvrđuju afiniteti kandidata, njegov profil i provera znanja engleskog jezika. Provera referenci i psihološko testiranje - košta 3.500 dinara

- PROVERA ZNANJA NORVEŠKOG JEZIKA - Proveru vrši profesor norveškog jezika. Za radnike u ugostiteljstvu potreban je osnovni nivo, dok je za medicinske radnike potreban viši nivo znaja jezika - B1. Za one koji ne znaju norveški postoji mogućnost pohađanja kursa.

- ZAVRŠNE PRIPREME - Kada u agenciju stigne ugovor o radu s povređenim poslodavcem, kandidat se izjašnjava da li ga prihvata ili ne. Tek kada ga prihvati neophodno je da obezbedi overeni prevod diplome na engelski jezik, prevod neophodne dokumentacije (licence, državni ispit...), fotokopiju pasoša i izjavu da nije krivično osuđivan, odnosno da se protiv kandidata ne vodi krivični ili prekršajni postupak. Agencija može da pomogne i u pronalaženju smeštaja u Norveškoj, navodi "Blic".

Tagovi

Komentari 29

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Saša Stanojević

Interusuje me posao kao bravara ili varioca

Oskar

Kako i gde konkurisati za nalazenje posla elektrotehnicara?

dragce garovic

trazim posao u norveskoj i koje mogu da obavljam su sledeci moler, trgovina, gradjevina, konobar, vozac sa b kategorijom i slicno i nadam se dacete dami izadjete u susret i unapred vam se zahvaljujem.

special image