• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Nije tačno da se krije ugovor s Etihadom"

Izvor Tanjug

Potpredsednica SNS i ministarka energetike Zorana Mihajlović odbacila je, kao netačne i maliciozne, primedbe da se ugovor o strateškom partnerstvu Jata i Etihada krije.

Ona je negirala i da se njegovo objavljivanje vezuje za predizbornu kampanju.

Sednica Nadzornog odbora Er Srbije biće održana 20. februara i članovi tog tela će zatražiti da ugovor bude javan, kazala je Mihajlović odgovarajući na primedbu funkcionera Demokratske stranke Dušana Nikezića da javnost treba da bude upoznata sa tako važnim projektom za državu.

Osim o ovom ugovoru, Mihajlović i Nikezić su, na današnjem Tanjugovom panelu "Šta i ko će nas izvući iz krize?", sučelili mišljenja i po pitanju duga grada Beograda, uvođenja solidarnog poreza, dileme da li je Srbija bila pred bankrotom 2012. godine...

Mihajlović je rekla da je ugovor o strateškom partnerstvu "posao koji je bio dobar za Srbiju i na koji smo ponosni", a Nikezić je istakao da DS ne tvrdi da je ugovor koji je jedna velika svetska kompanija potpisala sa Jatom loš, i da "bi voleli da je dobar".

"Smatramo da je neophodno da javnost bude upoznata sa tako važnim projektom za državu i da je potpuno neozbiljno reći pre kraja kampanje ćemo dostaviti javnosti... Zašto ne sutra? Kakve izborna kampanja ima veze sa strateškim ugovorom između Etihada i Jata?", upitao je Nikezić.

Mihajlović je primetila da je vrlo zanimljivo da se DS svih prethodnih godina nije nijedanput založila da se objavi ugovor o Fijatu.

Predsednik URS Mlađan Dinkić je rekao da nije stvar srpske vlade da li će neki ugovor biti objavljen ili ne, već da investitori ne žele da se objave svi detalji.

"To nije želeo Fijat svojevremeno, ne želi ni Etihad, kao ni sve velike ozbiljne kompanije", istakao je Dinkić, dodavši da je reč o poslovnom bontonu koji se mora poštovati ili u suprotnom investitor ode u drugu zemlju.

Mihajlović i Nikezić nisu mogli da se slože ni oko toga da je Srbija bila pred banrokotom u maju 2012. godine.

"Prema svemu što imamo kao informaciju, itekako smo bili pred bankrotom", rekla je Mihajlović, dok je Nikezić mišljenja da "ne treba tako olako davati ocene".

Nikezić, koji je u tadašnjoj vladi bio državni sekretar u Ministarstvu finansija, tvrdi da je nemoguće da je država bila pred bankrotom u maju 2012. godine, ako je u martu povećan kreditni rejting zemlje.

"Mislim da je to zgodan marketinški trik kada god preuzmete vlast na nekom nivou. Imali smo slučaj i kada je preuzeta vlast 2012, a sada i u Beogradu, da se proglasi da smo pred bankrotom, a onda se u roku od mesec dana, ili u roku od nedelju dana - kakav je bio slučaj u Beogradu, ta situacija reši", ocenio je Nikezić.

"Tadašnji ministar finansija Dinkić rekao je na početku, kada je vlada fomirana, da smo pred bankrotom i ja mu verujem ne samo na reč, nego na sve ono što je radio", poručila je Mihajlović.

Kada je reč o Beogradu, Mihajlović je rekla da je prestonica zadužena najmanje 960 miliona evra, dodajući da će tačan iznos biti poznat kada se izrade završni računi.

Na to se ponovo nadovezao Nikezić, koji je rekao da je dug Beograda 400 miliona evra, i da je po metodologiji po kojoj je dug 960 miliona evra, i dug države duplo veći nego što je zvanično objavljeno.

Nikezić je istakao i da se ne slaže da postoji reformski potencijal u strankama koje čine tehničku vladu, i da se podizanje PDV-a na osnovne životne namirnice i uvođenje "solidarnog poreza" ne mogu smatrati reformama već da je to "harač".

Mihajlović je navela da je "solidarni porez" uveden kao privremena mera sa ograničenim trajanjem, i to da bi zaposleni u javnom sektoru podelili tešku situaciju sa ostalim građanima Srbije i ne može se nazvati "haračem".

Tagovi

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image