• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Prodaja na pijacama i dalje s puno problema

Izvor Tanjug

Primenjuju se nove mere inspekcijskog nadzora a same pijace nemaju mogućnost da se bore sa nelegalnom robom na tezgama, upozoreno sa skupa u PKS.

Prema Zakonu o trgovini, na pijacama u Srbiji ne smeju da se prodaju duvan, akcizna roba, lekovi, petarde, nafta i naftni derivati, istaknuto je danas u Privrednoj komori Srbije na predstvljanju novih mera tržišne inspekcije.

Povodom početka planiranog inspekcijskog nadzora na pijacama, načelnik Odeljenja za opšti nadzor Sektora tržišne inspekcije Goran Macura je istakao da se trgovina na pijačnoj tezgi tretira kao trgovanje u objektu, sa stalnim mestom trgovine i naglasio da se time bave trogovci registrovani u Agenciji za privredne registre.

Prodajom na pijaci mogu da se bave poljoprivredni proizvođači upisani u registar, kao i osobe koje se bave slobodnim delatnostima, a članovi su umetničkih udruženja.

Macura je istakao da pre stupanja Zakona na snagu, pijačne uprave nisu imale obaveze, koje imaju sada - da obeleže ograničeni prostor, da obezbede kontrolnu vagu, kao i da urede sistem provere, kojim će se smanjiti broj nelegalnih trgovaca. On je dodao da je pojačna uprava odgovarna za ono što se dešava u pijaci.

Predstavnici pijačnih uprava Beograda, Novog Sada, Niša, Subotice, Kragujevca i drugih gradova su ukazali na činjenicu da oni nemaju mehanizme da nelegalne prodavce udalje sa pijace, čak i kad oni prodaju robu koja se ne sme prodavati na pijaci, kao što je duvan.

Ukazano je i da pojedini prodavci na pijacama imaju dozvolu za trgovinu duvanom, ali je Macura objasnio da to nije dovoljno jer se za trgovinu duvanom mora imati licenca. Na pijacama se ne smeju prodavati lekovi i druga medicinska sredstva, pirotehnička sredstva i petarde, domaća bezalkoholna žestoka pića, nafta i naftni derivati.

Za poljopivredne proizvode trgovci moraju imati dokaze o poreklu, fakture i dostavnice, ali hrana podleže i drugim zakonima, pa se mora posedovati dokaz o ispunjenosti uslova o bezbednosti hrane.

Pijačni trgovac mora da vodi knjigu evidencije, da istakne cenu i poslovno ime.

"Trgovina na pijacama podleže i Zakonu o zaštiti potrošača", rekao je Macura, i ukazao da se kazne koje izriče tržišna inspekcija kreću od 10.000 do 100.000 dinara.

Novim zakonskim rešenjima roba se trajno oduzima samo ako se nađe kod nelegalnog trgovca, a od registrovanog kad  krši Zakon  o zaštiti intelektualne svojine, kao što je slučaju prodaje Adidasovih trenerki ili "milka" čokolada, bez odgovarajućeg dokaza o poreklu, upozorio je Macura.

Predstavnik udruženja pijačnih prodavaca "Opstanak", Redžep Petrit, upozorio je da će veliki pritisak na registrovane pijačne prodavce mnoge od njih oterati u crnu zonu.

Ukazujući da je pijačna trgovina vid samozapošljavanja, Petrit je zatražio i da se neregistrovanim prodavcima, koji ne plaćaju porez i zakup tezgi,  omogući da se registruju u roku od 15 dana.

Pomoćnik generalnog direktora JKP„Tržnica - Novi Sad, Miomir Jovanović, rekao je da postoji potreba da se izradi jedinstven zakon o pijacama.

Zakon o trgovini, donet pre tri godine, trebalo je da bude praćen sa desetak podzakonskih akata, ali je do sada donet samo jedan, a neke odredbe nisu saglasne sa odredbama Zakona o komunalnim delatnostima.

Komentari 1

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

Zoran

Ovo nema veze sa mozgom

special image