• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Mala nezaposlenost - pretnja za privredu EU

Niska nezaposlenost kojoj teži "nova" Evropa polako postaje pretnja za njene privrede, posebno u Češkoj, u kojoj je nezposlenost pala na rekordno nisku stopu od 6,3 odsto.

Niska nezaposlenost kojoj teži "nova" Evropa polako postaje pretnja za njene privrede, posebno u Češkoj, u kojoj je nezposlenost pala na rekordno nisku stopu od 6,3 odsto.

Hronični nedostatak radne snage, prema poslednjim istraživanjima, muči skoro 40 odsto čeških preduzeća.

Dok su donedavno nedostajali pre svega visokokvalifikovani radnici tehničkih struka, sada je, prema analizama češke Privredne komore, nedostatak radne snage zahvatio sve grane.

"Nove ljude sada bukvalno tražimo lupom", kazao je za današnje "Hospodaržske novini" Jirži Nousek, kadrovski direktor medjunarodne grupacije ACO Indastris u Češkoj.

U oblastima u kojima je najveća nezaposlenost preduzeća moraju da angažuju strance, u Češkoj najčešhe radnike iz Poljske, Slovačke, Vijetnama ili Mongolije.

Šef Privredne komore Jaromir Drabek predlaže vladi da se za strance uvedu zelene karte koje bi im liberalizovale zapošljavanje, pošto, kako bi se zadovoljile potrebe privrede i njenog rasta od preko šest odsto, nije dovoljno ni 202.000 stranaca koji legalno rade u Češkoj.

Preduzeća se dovijaju kako znaju i umeju, pokušavaju da angažuju potencijalne radnike još tokom škole ili studija, a sve rasprostranjenije su premije za stare zaposlene koji dovedu nove radnike.

"Za to što je doveo nekog novog, naš zaposleni može da dobije i premiju od gotovo 1.800 evra", kaže Oto Vitouš, direktor marketinga u programatoroskoj firmi Unikorn.

Problem da se nadje radna snaga vrši veliki pritisak i na rast zarada, osetan pre svega u automobilskoj industriji u Slovačkoj.

Zapadni ekonomisti upozoravaju da "nova" Evropa tako počinje da gubi svoju glavnu prednost - kvalifikovanu a jeftinu radnu snagu, što se odražava i na celu EU u njenom nastojanju da konkuriše Aziji.

U Slovačkoj fabrike automobila kreću u probne projekte angažmana radnika iz najnovijih članica EU - Rumunije i Bugarske, ali, Rumuni i Bugari su, baš kao i Slovaci i Poljaci, zainteresovaniji za emigraciju na Zapad nego u nove članice EU.

Najstarija fabrika automobila u Slovačkoj, Folksvagenov pogon u Bratislavi, svakodnevno dovozi radnike autobusima i iz mesta udaljenih više od 100 kilometara od slovačke prestonice.

U Češkoj, Slovačkoj i Poljskoj nastavlja se visok rast plata, a Poljska, u kojoj je pritisak na rast plata onih koji ne idu u gastarbajtere najveći, s obzirom na masovnu emigraciju u "staru"
Evropu, očekuje da ove godine prvi put tempo rasta zarada premaši rast produktvinosti.

"To sve izaziva zabrinutost centralnih banaka da će rasti inflacija sa propratnim negativnim uticajem na privredni rast i priliv stranih ulaganja", kazao je slovačkim medijima Jan Rutkovski, ekonomista Svetske banke.

(Beta)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image