• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

I poslodavci u borbi protiv nezaposlenosti

Unija poslodavaca Srbije i Nacionalna služba za zapošljavanje potpisali su Sporazum o saradnji na povećanju zaposlenosti koji omogućava poslodavcima da aktivno učestvuju u kreiranju tržišta radne snage i u obuci i prekvalifikaciji nezaposlenih.

Unija poslodavaca Srbije (UPS) i Nacionalna služba za zapošljavanje (NSZ) potpisali su Sporazum o saradnji na povećanju zaposlenosti koji omogućava poslodavcima da aktivno učestvuju u kreiranju tržišta radne snage i u obuci i prekvalifikaciji nezaposlenih.

Sporazumom koji su potpisali predsednik UPS Rato Ninković i direktor NSZ Radovan Ristanović, predvidjena je i razmena informacija NSZ i poslodavaca i finansijska podrška NSZ poslodavcima za otvaranje novih radnih mesta.

Ovo je prvi sporazum koji je UPS sklopio sa centralom Službe za zapošljavanje, ali su preduzeća sa pojedinačnim filijalama sklopila 470 sporazuma. Reč je u 51,2 odsto slučajeva o preduzećima proizvodnog sektora, a u 35,2 odsto u sektoru usluga.

Ristanović je istakao da je u junu 2007. na zvaničnoj evidenciji nezaposlenih 849.220 što je za 7,3 odsto manje nego decembra 2006, ali da je istovremeno i broj zvanično zaposlenih opao za 0,79 odsto, što je dodatni povod za saradnju sa poslodavcima.

Do pada broja nezaposlenih u evidenciji došlo je iz više razloga, ali pre svega zbog izmena u zakonu o zdravstvenom i socijalnom osiguranju, kojima je propisano da nezaposleni zdravstvenu zaštitu ostvaruju neposredno preko Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje i njegovih filijala, objasnio je Ristanović.

Ristanović i Ninković su ukazali da je za povećanje zaposlenosti od ključnog značaja stvoriti bolji privredni ambijent u našoj zemlji.

Ristanović je ukazao da mala i srednja preduzeća treba da budu generator novih radnih mesta, ali da ih sputavaju visoke bankarske kamate.

Predsednik Unije poslodavaca ocenio je da je neodrživo da dva miliona radno aktivnih izdržavaju 7,5 miliona stanovnika naše zemlje, objasnio je Ninković svoj stav.

Država treba da smanji poreze koji opterećuju preduzetnike i da se potrudi da prevede sivu ekonomiju u legalne tokove, smatra Ninković. UPS procenjuje da izmedju 650.000 i 700.000 ljudi radi u sivom sektoru.

Najveći pad nezaposlenosti u junu 2007. u odnosu na decembar 2006. godine zabeležen je u Severno-bačkom okrugu 29,5 odsto, Sremskom okrugu 19,5 procenata, Podunavskom okrugu 15,5 odsto, u Beogradu - 15 procenata, u Kolubarskom okrugu 14,3 odsto, Južno-banatskom okrugu 11,8 odsto, Pčinjskom okrugu 11,2 odsto i Mačvanskom okrugu 10,1 procenat.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image