• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

Srbija nema zakone koji štite od mobinga

Zakoni o zaštiti prava zaposlenih u Srbiji daleko su od standarda Evropske unije, gde su precizno definisani pojmovi nasilja na radnom mestu - diskriminacije medju polovima, seksualnog zlostavljanja i mobinga, odnosno psihičkog maltertiranja na poslu.

Zakoni o zaštiti prava zaposlenih u Srbiji daleko su od standarda Evropske unije, gde su precizno definisani pojmovi nasilja na radnom mestu - diskriminacije medju polovima, seksualnog zlostavljanja i mobinga, odnosno psihičkog maltertiranja na poslu.

Traganjem za naučnim definicijama ovih pojmova koje, svakako, treba da prethode zakonskim rešenjima u Srbiji, bave se Institut za kriminološka i sociološka istraživanja i Viktimološko društvo, a dosadašnji rezultati su predstavljeni u časopisu "Temida", čija je tema viktimizacija, ljuska prava i rodne razlike.

U Srbiji do 2005. godine na tome nije uradjeno mnogo ako se izuzme Zakon o radu i krivično zakonodavstvao, gde je jasno definisano šta je to rodna diskriminacija na radnom mestu i šta je seksualno uznemiravanje, pa viktimolozi velike nade polažu u predstojeći Zakon o ravnopravnosti polova.

Prema Zakonu o radu, kako navodi mr Sladjana Jovanović u poslednjem broju "Temide", "seksualnim uznemiravanjem se smatra svako verbalno, neverbalno ili fizičko ponašanje koje ima za cilj ili predstavlja povredu dostojanstva u sferi polnog života", a odnosi se na lica koje traži zaposlenje ili zaposlena lica.

U Krivičnom zakonu, ističe ona, krivičnopravna zaštita je krajnje i najoštrije sredstvo ali je dokazivanje prestupa složeno i dugotrajno pa ovakvo rešenje nije adekvatna zaštita koju preporučuju evropski standardi.

"Nova rešenja radno-pravne regulative u Srbiji svakako su pomak u kreiranju zaštite od seksualnog uznemiravanja na radu, budući da Zakon o radu jasnim definisanjem seksualnog uznemiravanja, kao posebnog oblika diskriminacije, šalje poruku da je ta vrsta diskriminacije prepoznata i priznata kao problem u sferi rada i zapošljavanja i da je nedozvoljena", navodi Jovanovićeva.

U zaključima na ovu temu ističe se da je seksualno zlostavljanje, kao jedna od najčešćih pojava, istovremeno ekonomski problem, jer nanoseći štetu pojedinačnim žrtvama i njihovoj radnoj sposobnosti negativno utiče i na ukupnu dobit preduzeća i društva.

Američka istraživanja, kao se navodi, pokazuju da su većinom žene žrtve seksualnog zlostavljanja, čak do 50 odsto, ali i da je sve veći broj prijava stiže od muškaraca.

Viktimolozi, psiholozi i sociolozi ove dve instititucije uveliko se sreću i s pojmom mobinga, koji je potpuno nepoznat srpskom pravu i zakonodavstvu, čijim se rešavanjem već bave zemlje EU.

Magistarka kliničke psihologije Andreja Kostelić - Martić, autorka prve knjige o mobingu u Hrvatskoj, za "Temidu" je iznela svoja iskustva koja je stekla kao saradnica Klinike za radu Milanu, u okviru koje postoji Centar za prevenciju, dijagnozu, lečenje i rehabilitaciju patologija radne neprilagodjenosti.

Toj klinici, kako je naglasila, dnevno se obraća oko 10 do 15 žrtava mobinga, što je dokaz da ova pojava, koja podrazumeva sistematsko zlostavljanje i ponižavanje pojedinaca pretežno od strane rukovodilaca na poslu, ne samo da postoji, već da su prisutni i mehanizmi za zbrinjavanje žrtava, a i zakonska rešenja.

Martićeva je naglasila da u Evropi postoje zakoni koji govore o odšteti i kaznenoj odgovornosti zbog narušavanja psihičkog i fizičkog zdravlja radnika. Ona je navela primer Italije, gde je nedavno donesena i sudska odluka za pretrpljeni mobing, a poslodavac iz Milana je morao da plati do sada rekordnu odštetu - u iznosu od 57.000 evra.

Prema navodima ovog istarživanja, osam evropski zemalja - Francuska, Švedska, Norveška, Finska, Holandija, Danska, Belgija i Švajcarska, su izglasale zakon protiv mobinga, prema kome je poslodavac kazneno odgovoran za psihička maltretiranja.

U časopisu se navodi da se u ostalim evropskim zemljama, koje nisu do kraja sprovele ovo suptilno zakonodavstvo, ipak barata ovim pojmom čija spoznaja, naučna definicija i zakonska rešenja za Srbiju tek predstoje, ali kao obaveza prema Evropskoj uniji i njenom zakonodavstvu.

Evropska rešenja, kojima Srbija treba da se okrene, uz kaznene mehanizme, predvidjaju i različite oblike mobinga i uvode sindrome - "praznog stola" i "punog stola", kojima se objašnjava mobing, odnosno postupanje poslodavca koji uopšte ne daje posao radniku, unižavajući tako njegov radni kvalitet, ili ga opterećuju količinom zaduženja koje nije u stanju da ispuni.

Evropa je uveliko zabrinuta zbog pojave mobinga, a rezultati istraživanja pokazuju da se u Velikoj Britaniji, zbog posledica ove pojave, godišnje izgubi oko 40 miliona radnih dana i da žrtve mobinga koštaju poslodavca od 17.500 do 50.000 evra.

Žrtvama mobinga u Evropi se bave pretežno sindikati, a od posebne važnisti za žrtve su SOS telefoni.

U Srbiji, kako kažu stručnjaci za oblast viktimologije, izgovor je tranzicija, ali na srpski način, u kojoj se problem mobinga ne prepoznaje a nesporazumi rešavaju uglavnom po kratkom postupku i prekim odlukama rukovodilaca kojima zakon daje diskrecino pravo.

(Tanjug)

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image