Kako je rečeno danas na sastanku gradonačelnika Loznice Vidoja Petrovića i direktora Rio Tinta u Srbiji Ričarda Storija, teško je precizirati kada će rudnik biti otvoren, ali je tačno da su stranic zainteresovani i za prostor Viskoze, "koji bi dobro došao za izgradnju prerađivačkih postrojenja".

Odgovarajući na pitanje da li to znači da neće biti samo eksploatacija rude jadarita u Srbiji, već se planira i njena prerada, Stori je odgovorio "u suštini da", jer mora da postoji neko postrojenje u kome će se iz rude izdvajati litijum, pre nego što ga ponudimo na tržiste.

"Viskoza je jedna od lokacija koja nas zanima i zato moramo prikupiti sve podatke kako bismo bili sigurni da taj lokalitet odgovara našim potrebama i budućim postrojenjima za obradu jadarita," naglasio je direktor te kompanije.

On nije mogao da precizira kada će rudnik biti otvoren, istakavši da to zavisi od internih procedura u kompaniji.

Rio Tinto je još uvek u istraživačkoj fazi jadarita, rekao je on i izrazio očekivanje da posle te faze sledi otvaranje rudnika, ali pre toga moramo da budemo sigurni da je taj projekat održiv sa svih aspekata- da je društveno prihvatljiv, ekološki bezbedan i ekonomski isplativ.

Stori je, međutim, ukazao da se ne može očekivati da će biti otvoreno puno radnih mesta u tom rudniku, jer se radi sa visokim tehnologijama.

On je podsetio da kompanija Rio Tinto ima lokalitete širom sveta na kojima se radi po najvišim standardima i te standarde želi da primeni i u Srbiji, poštujući sva ekološka pravila.

Gradonačelnik Loznice potvrdio je da sa predstavnicima te rudarske kompanije opština ima odličnu saradnju i da ih podržava u njihovom radu, jer će od ovog značajnog projekta umnogome zavisiti i ekonomske prilike u Loznici.

"Rec je o jedinstvenoj rudi koja zahteva i poseban način prerade. Do sada je ova kompanija uložila više od 70 miliona dolara u istraživanje, a raduje nas potvrda da se nastavljaju dalje aktivnosti kako u istraživanju, tako i oblasti pripreme projektnog tima u koji su uključeni najbolji svetski stručnjaci iz ove kompanije," kazao je Petrović.

Budućnost Loznice i tog dela zapadne Srbije zavisi od tri ključna projekta: izgradnja autoputa Novi Sad-Ruma-Šabac-Loznica, zatim pruge Loznica-Valjevo, kao i nastavka aktivnosti sve do otvaranja rudnika jadarita i preradivackh postrojenja, naveo je Petrović.

"Ono što ohrabruje je da se na ozbiljan način analizira ceo kompleks Viskoze i da su već u tom pogledu predstavnici ove kompanije kontaktirali i lokalnu samoupravu, ali i Agenciju za privatizaciju, Agenciju za sprovođenje stečaja i u ovom momentu se tu ništa ne može prejudicirati, ali svakako da će napraviti analiza u kojoj meri bi Viskoza mogla da bude iskorišćena za potrebe ove multinacionalne kompanije," kazao je Petrović.

On je izrazio očekivanje da će u doglednoj budućnosti u jadarskom bazenu biti otvoren rudnik jadarita i sva prateća prerađivačka postrojenja.

Jadarit je jedinstven borni mineral koji u sebi sadrži litijum, a procenjeno je da na području jadarskog basena leži oko 120 miliona tona te rude.

Litijum i bor se koriste u informatičkoj, građevinskoj i poljoprivrednoj industriji, za proizvodnju litijumskih baterija i ostalih visokotehnoloških proizvoda.