• Izdanje: Potvrdi
IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

IMATE PRIČU? Javite nam se.

Ubacite video ili foto

Možete da ubacite do 3 fotografije ili videa. Ne sme biti više od 25 MB.

Poruka uspešno poslata

Hvala što ste poslali vest.

Dodatno
Izdanje: Potvrdi

Ukucajte željeni termin u pretragu i pritisnite ENTER

"Imate dobre inovacije, još samo da ih koristite"

Izvor MONDO/Agencije

Srbija ima veliki potencijal u oblasti inovacionih tehnologija i najbrže će napredovati ka EU ako pomogne taj sektor, složili su se danas u Beogradu predstavnici Evropske unije i Svetske banke.

Na svečanosti na kojoj je objavljeno 12 projekata koji će sa 8,4 miliona evra biti finansirani u okviru podrške inovacijama u Srbiji., šef Delegacije EU u Srbiji Majkl Devenport i šef Kancelarije Svetske banke u Srbiji Toni Verheijen su naglasili da taj sektor ima veliki značaj za podizanje konkurentnosti srpske privrede.

Fond za inovacionu delatnost danas je, u prisustvu ministra prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Tomislava Jovanovića, objavio rezultate javnih poziva za Program ranog razvoja i Program sufinansiranja inovacija, koji se sprovode u okviru Projekta podrške inovacijama u Srbiji, koji se u vrednosti od 8,4 miliona evra finansira se iz sredstava pretpristupnih fondova EU (IPA) i sprovodi u saradnji sa SB.

Projekte za finansiranje je odabrala međunarodna nezavisna Ekspertske komisije Fonda za inovacionu delatnost, rekao je ministar Jovanović.

On je istakao da je podrška koju EU obezbeđuje kroz programe finansiranja veoma značajna zbog direktnog doprinosa naporima koje to ministarstvo ulaže da ojača i promoviše nauku i tehnološki razvoj u Srbiji.

Prema rečima ministra, projekti u okviru Programa ranog razvoja će u narednih godinu dana dobiti po 80.000 evra bespovratnih sredstava, a u okviru Programa sufinansiranja inovacija do 300.000 evra u vidu uslovnog granta (donacije).

Jovanović naglasio da Srbija može da ima velike komercijalne koristi od primene dobrih inovativnih ideja u oblasti energetike, mašinstva, poljoprivrede i informaciono-kominikacionih tehnlogija.

Ministar je najavio da će država nastaviti da pomaže inovativne projekte ističući da veliki broj dobrih ideja pokazuje da Srbija ima tehnološke preduzetnike koji mogu da izađu na svetskos tržište naprednih tehnologija.

Devenport je naglasio da 460 aplikacija za projekte pokazuje da je privatni sektor u Srbiji veoma inovativan, kao i da su neke srpske firme već uspešno nastupile na stranom tržištu.

On je pozvao srpsku vladu da nastavi da pomaže taj sektor poručujući da stvaranje jake i održive platforme za privredni rast i razvoj privatnog sektora treba sve više da budu u fokusu.

EU će nastaviti sa podrškom, rekao je Devenport i najavio da će ove godine biti pokrenut novi projekat u vrednosti od pet miliona evra pod nazivom "tehnološki transfer", koji će ponovo biti realizovan u partnerstvu sa SB i Fondom za inovacionu delatnost.

Ovaj put će biti obezbeđeni grantovi za naučno-istraživačke institute u Srbiji, koji će moći da se povežu sa industrijom.

Devenport je kazao da postoji i investicioni okvir EU za mala i srednja preduzeća na Zapadnom Balkanu, koja će dobiti više od 140 miliona evra.

On je pozvao vladu da što više iskoristi evropske fondove koji su joj na raspolaganju.
"Srbija je puna inovatora i preduzetnika sa novim i svežim idejama", naglasio je Devrenport.

Verheijen je istakao da su inovacije važne za Srbiju, jer Srbija mora da bude konkurentna sa zemljama koje su već u EU.

"Uloga SB u ovom projektu je da obezbedi međunarodno iskustvo i stručnost, što se između ostalog ogleda u integritetu procesa odlučivanja, koji je uređen po ugledu na slične institucije u svetu", rekao je on.

Fond će finansirati firme: Projektinženjering Tim (za uređaja koji će služiti za zaštitu objekata u slučaju zemljotresa), Novelic )za inovativno rešenje za pomoć slepim i slabovidim ljudima), Unitehna Alati (za novi uređaj za zeleno rezanje), COFA Games (za novu multiplayer akcionu strategiju) i Euro Cal (za novi ultrazvučni kalimetar koji će imati primenu u hemijskoj, prerađivačkoj, prehrambenoj i farmaceutskoj industriji).

Finansirane će biti i firme 365ads (za platformu koja će pomoći budućim mladama u organizaciji venčanja), Eipix Entertainment (za interaktivnu video igru), Ekofungi (za novu tehnologiju uzgajanja pečurki), NS Web Development (za softverske usluge za klinike), Coprix Media (za pomagalo za učenje), Stan Technologies (za brzu mašinu za punjenje i pakovanje jogurta u čašama) i Tećno Naiss (za napredni kolimator sa poboljšanim fokusiranjem i mehanizmom za automatsku zamenu filtera).

Komentari 0

Komentar je uspešno poslat.

Vaš komentar je prosleđen moderatorskom timu i biće vidljiv nakon odobrenja.

Slanje komentara nije uspelo.

Nevalidna CAPTCHA

special image